EnteR Наука

На 12 май в Кръжока по астрономия д-р Цветан Цветков ще ни разкаже как се преследва слънчево затъмнение

На 12 май в Кръжока по астрономия д-р Цветан Цветков ще ни разкаже как се преследва слънчево затъмнение

Този четвъртък, 12 май, в Кръжока по астрономия ще научим от първа ръка как се преследва пълно слънчево затъмнение. Д-р Цветан Цветков от Института по астрономия ще ни разкаже за подготовката и осъществяването на една наблюдателна експедиция, за изследванията на българските екипи по време на затъмнения, за явленията, съпътстващи едно пълно затъмнение, за небесния спектакъл, който всеки трябва да види поне веднъж през живота си. Кръжокът, организиран от катедра „Астрономия“, започва 19:30 ч., във Физическия факултет зала А307, входът е свободен.

Слънчевите затъмнения често са смятани за изключително редки явления, макар че в действителност всяка година можем да наблюдаваме между 2 и 5 такива. Истински ценни за науката обаче са само пълните слънчеви затъмнения, които предоставят уникална възможност за изследване на слънчевата корона – най-външната, най-горещата и вероятно най-важната за космическото време част от атмосферата на нашата звезда. Такива се случват приблизително веднъж на всеки 18 месеца или 2 пълни слънчеви затъмнения на всеки 3 години. Проблем за ловците на затъмнения обаче си остава малката територия, от която явлението се наблюдава, а често и нейната недостъпност.

Цветан Цветков изследва слънчевата активност и връзката между различните активни образувания в слънчевата атмосфера като главен асистент в отдел „Слънце и слънчева система“ на Институт по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките. Завършва магистратура по Астрономия и астрофизика в СУ „Св. Климент Охридски“ през 2015 г., а през 2019 г. – докторантура в Института по астрономия. Участва в 3 научноизследователски експедиции за наблюдение на пълни слънчеви затъмнения, а в момента е част от екипа, който подготвя следващата такава.

  • 12 май (четвъртък), 19:30 ч., зала А207, Физически факултет
  • ЛОВЦИ НА СЛЪНЧЕВИ ЗАТЪМНЕНИЯ
  • гл. ас. д-р Цветан Цветков, Институт по астрономия с НАО, БАН

На 12 май в Кръжока по астрономия д-р Цветан Цветков ще ни разкаже как се преследва слънчево затъмнение