EnteR Наука

На 12 август в Кръжока по астрономия д-р Веселин Костов от НАСА ще ни разкаже за планети около двойни звезди

На 12 август в Кръжока по астрономия д-р Веселин Костов от НАСА ще ни разкаже за планети около двойни звезди

Този четвъртък, 12 август, не пропускайте Кръжока по астрономия, организиран от катедра „Астрономия“, където лектор ще бъде д-р Веселин Костов – астроном към НАСА и института SETI. Той ръководи екипа, отговорен за откриването и характеризацията на пет от дванадесетте известни до момента транзитни планети в двойни звездни системи, както и на система от три планети, обикалящи около червено джудже, намиращо се “само“ на 35 светлинни години от нас. Д-р Костов ще разкаже детайли „от кухнята“ за някои от последните открития на космическия телескоп TESS в областта на планети в двойни звездни системи, на тройни, четворни и шесторни звездни системи. За това не пропускайте лекцията „Планети около двойни звезди и множествени звездни системи“ от 19:30 ч. в зала А207, Физически факултет.

Веселин Костов е възпитаник на Софийския Университет “Св. Климент Охридски”, където завършва бакалавър със специалност астрономия с ръководител доц. Петър Кънчев. В момента работи като астроном към NASA и института SETI. Научните му интереси са свързани с изследването на планети извън Слънчевата система чрез анализ на фотометрични данни от мисиите Kepler, К2 и TESS. Веселин ръководи екипа, отговорен за откриването и характеризацията на пет от дванадесетте известни до момента транзитни планети в двойни звездни системи, както и на система от три планети, обикалящи около червено джудже, намиращо се “само“ на 35 светлинни години от нас.

Известно е, че много от звездите в Млечния път не са самотни в пространството, а са в двойни звездни системи, при които те са много близко една до друга и обикалят около общ център на масите. Виждаме ги като слаба единична точка на астрономическите кадри, поради огромното разстояние от нас до тях. Но когато равнината на въртене на такава система съвпада с лъча на зрение на наблюдателя, в даден момент блясъкът спада поради преминаване на едната звезда пред другата. Наричаме такива звезди затъмнително-променливи. Фотометрични проучвания от космически телескопи са много подходящи за осигуряване на прецизни наблюдения за изследване на множествени звездни системи и търсенето на планети около двойни звезди. Ярък пример е изключително успешната мисия Kepler, която помогна за откриването на хиляди звездни системи от висок порядък, включително и на няколко планети около двойни звезди. Благодарение на почти пълното покритие на цялото небе и дългото време на наблюдение, мисията TESS е също толкова способна да открива такива системи. Ще представим някои от последните открития на TESS в областа на планети в двойни звездни системи, на тройни, четворни и шесторни звездни системи, ще обърнем внимание на процеса на откриване и анализ на тези системи и ще обсъдим техния астрофизичен контекст.

На 12 август в Кръжока по астрономия д-р Веселин Костов от НАСА ще ни разкаже за планети около двойни звезди

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!