EnteR Наука

На 11 юни не пропускайте цял ден наука с международни лектори на пролетния форум Ratio в София Тех Парк

На 11 юни се пригответе за ден изпълнен с невероятни научни факти и впечатляващи иновации – представени на човешки език. Форумът Ratio ще събере в един ден теми от широкия космос до дребните насекоми – ще се срещнете с различни примери за невероятна наука, да отскочите до повърхността на Марс и да чуете повече за слонски хоботи и човешки мигли. Очаква ви и среща с истински астронавт прекарал 36 часа в „разходка“ в открития Космос. Пролетното издание на Ratio форум започва тази събота в 10 часа в София Тех Парк.

Не пропускайте да научите защо котешките езичета почистват толкова добре, как насекомите ходят по вода и за какво служат миглите – примери за животинска биомеханика от двукратният носител на Ig Nobel д-р Дейвид Ху. Какво е усещането да летиш на совалка и какво се случва на космическа разходка в открития Космос –  истории от астронавта Рекс Уолхайм. Какво знаем за водата на Марс и има ли живот на Червената планета – представяне на мисиите до Марс от астро-геолога Зак Дикисън. Ядрени бомби във вулкани и машини за диария – най-странните научни факти, представени от научния журналист д-р Робин Андрюс и д-р Дейвид Ху.

Ето повече за четирите лекции:

Mars Rocks: The search for life on the red planet

През 1894 година Пърсивал Лоуъл поглежда към Марс и вижда канали създадени от далечна цивилизация. Това поставя началото на предположенията за живот на Червената планета, основани на наблюдение. Е, в случая на Лоуъл то е примесено със сериозна доза аристократично въображение. Но колкото по-бързо напредват технологиите, толкова по-сериозен става “научният лов” на признаци за живот на Марс.

В последните 50 години вече гледаме не само отдалеч. Сателити и роботи посещават Червената планета. Залогът? Да опознаем по-добре Марс, следите от вода и възможностите за живот извън Земята.

В презентацията, си Зак Дикисън ще ни поведе на разходка по марсианската повърхност и ще ни покаже какво вижда там през погледа на геолог. Ще разберем какво ни казват скалите за историята на водата по повърхността и каква е вероятността днес на Марс да има живот.

Animal physics: eyelashes to cubic poo

Как котките успяват да се почистят само с език? Как кучетата се сушат само за няколко секунди, а на нашите сушилни им трябва половин час? Защо въобще са ни мигли? Как слонът може да вземе парченце чипс с масивния си хобот, без да го счупи? Как насекомите ходят по вода и как точно пълзят змиите? Кое животно произвежда изпражнения с перфектна кубична форма и защо?

Отговорите на тези въпроси са в сферата на животинската биомеханика – и д-р Дейвид Ху ще ни ги сподели. Той ще обясни и как използваме високоскоростни камери, за да разкрием тайните на движението при животните и как тези отговори помагат на инженерите да създават изобретения, вдъхновени от природата. Представете си само: четка за коса тип “котешко езиче”, гъвкави уреди за бране на плодове или роботи, които могат да ходят по вода!

Space Oddity: Life in space, as told by a real astronaut

Рекс Уолхайм има сериозен стаж в космоса. Като участник в три космически мисии, той е навъртял 566 часа далеч от родната си планета, а за 36 часа и 23 минути от тях е бил в открития космос.

От него ще научим всичко за участието в космическа мисия. Ще чуем какъв е предварителния тренировъчен режим на астронавтите, какво е усещането при излитане и приземяване и какви усещания и емоции поражда излизането в открития космос. Рекс ще ни разкаже и за последния полет с американската совалка и мисията STS-135.

Освен за миналото на космическите пътешествия, Рекс ще говори и за тяхното бъдеще. Той е част от екипа на Axiom Space, компания за частни космически полети, която ще изпрати първия цивилен посетител на МКС. Ще чуем още за работата му там и за усилията на Axiom по създаването на първата частна космическа станция.

Bizarro Science: Nuking volcanoes and diarrhea machines

Няма по-добри гости, които да говорят за странностите в науката, от двоен носител на наградата Ig Nobel и популярен научен журналист. Всеки от тях си има любими примери за странни научни факти – и битката кой от двамата ще покаже най-невероятния от тях ще бъде безмилостно жестока.

Д-р Ху ще ни разкаже какво представлява машина за диария, а д-р Андрюс ще сподели как съветската армия се е опитвала да накара вулкани да изригнат като пуска в тях ядрени глави. Очаква ви серия от истории, които ще ви разсмеят и втрещят!

До 8 юни може да си вземете билет с отстъпка с промокод mediabricks:

Лектори:

Зак Дикисън

Д-р Зак Дикисън е геолог и комуникатор на науката, който изследва древните езера и океани на Марс. Има докторска степен от Природонаучния музей в Лондон. Разнообразната му научна кариера включва геологически изследвания и картографиране, археология и… поддръжка на лазери!

Обича да изследва планини, да се гмурка под повърхността – накратко, всякакви приключения в близост до камъни.

Дейвид Ху

Д-р Дейвид Ху е машинен инженер, биолог и физик. Той изучава взаимодействията между животните и водата. Открива как точно кучетата се изтръскват от вода, как насекомите ходят по повърхността ѝ и как миглите предпазват очите ни от изсушаване. Изучавал е математика и машинно инженерство в M.I.T. и сега преподава машинно инженерство и биология, доцент е по физика в Техническия Университет на Джорджия. Печелил е наградата за млади учени на Националната научна фондация, наградата Ig Nobel за физика, Pineapple Science Prize (еквивалентът на Ig Nobel в Китай), както и наградата за научна комуникация на Американския физичен институт за книгата си „How to walk on water and climb up walls“.

Рекс Уолхайм

Рекс Уолхайм е бил част от три космически мисии. Натрупал е над 36 дни в космоса и над 36 часа в открития космос по време на 5 EVA. Той е участвал в мисиите STS-110 през 2002, STS-122 през 2008 и STS-135, последната мисия на американска совалка през 2011. Работил е като основното контактно лице за астронавти (CAPCOM) в Mission Control Center на NASA, бил е и директор на екипа за космически разходки. Бил е част от програмата Орион, работил е и в космическия център Джонсън. През 2020 година се оттегля от NASA, а днес работи като Директор по сигурността на мисиите в частната компания Axiom Space.

Робин Андрюс

Робин Джордж Андрюс е доктор по вулканология, който понастоящем работи като научен журналист на свободна практика. Статиите му могат да бъдат открити в реномирани медии като National Geographic, The New York Times, Scientific American, Gizmodo, Forbes, Atlas Obscura, The Verge and Quanta Magazine. Пада си по апокалипсиса и по-конкретно по всичко, което издава голям шум – от изригвания и вулкани до катастрофалната смърт на звезди гиганти. Той си поставя за цел да покаже на всички, че вулканите са супер – затова написа книгата Super Volcanoes: What They Reveal about Earth and the Worlds Beyond.