EnteR Наука

На 11 ноември д-р Николай Николов ще ни разкаже онлайн за космическия телескоп Джеймс Уеб на НАСА

На 11 ноември д-р Николай Николов ще ни разкаже онлайн за космическия телескоп Джеймс Уеб на НАСА

На 11 ноември (четвъртък) ще се проведе традиционния Кръжок по астрономия, организиран от Катедра Астрономия на СУ, но в онлайн вариант през zoom. Лектор ще бъде д-р Николай Николов от Научен институт за Космическия телескоп (STScI), Балтимор, Мериленд, САЩ. Той ще ни разкаже повече за космическия телескоп Джеймс Уеб на НАСА, който е най-големият и най-мощен космически телескоп, създаван някога. За това не пропускайте безплатния кръжок, който започва в 19:30 на 11 ноември на следния адрес:

https://us02web.zoom.us/j/89992950470?pwd=d3UyM2pvdXFORDZXbm5rMmZTTHpnQT09

Meeting ID: 899 9295 0470

Passcode: 952191

Николай е астроном в Научния Институт за Космически Телескоп (STScI) в Балтимор, Мериленд, където е инструментален учен, отговарящ за калибрирането на инфрачервените прибори JWST/NIRCam и HST/WFC3 в контекста на наблюденията на пасажи на екзопланети. Той изучава разнообразието в химическия състав, наличието или отсъствието на облаци и мъгли в атмосферите на екзопланети, и как планетите се формират. Николай работи с най-големите обсерватории на НАСА, включително космическия телескоп Хъбъл, който обикаля около Земята, и космическия телескоп Джеймс Уеб, който скоро ще бъде изведен в орбита. Красиви изображения на планети, звезди, мъглявини и галактики, направени с космическия телескоп Хъбъл силно впечатляват Николай като ученик и той решава да се занимава с астрономия. Оттогава той следва мечтата си и учи и работи астрономия в България, Германия, Англия и в САЩ.

Космическият телескоп Джеймс Уеб на НАСА е най-големият и най-мощен космически телескоп, създаван някога. Той ще позволи на учените да видят нашата Вселена назад във времето – около 200 милиона години след Големия взрив. Телескопът ще може да заснеме някои от първите образували се галактики, както и галактики в различни стадии на тяхната еволюция. Също така, той ще може да наблюдава обекти в нашата слънчева система, по-далечни от Марс, да надникне в междузвездните облаци от прах и газ, за да види къде се образуват звезди и планети, и да изследва атмосферите на планети, обикалящи около други звезди. Защо трябва да е в Космоса? И защо е специализиран в събирането на инфрачервена светлина? Отговорите на тези и други въпроси ще можете да научите от виртуалната презентация на Николай Николов.

На 11 ноември д-р Николай Николов ще ни разкаже онлайн за космическия телескоп Джеймс Уеб на НАСА