EnteR Наука

На 11 април в Кръжока по астрономия ще погледнем към Луната

Какво всъщност знаем за Луната? Как се е появила? Какво има на обратната й страна? И заслужава ли си да се върнем на нея? Този четвъртък (11 април) отговори ще даде Венцислав Петров, магистър в специалността ,,Астрономия и популяризация на астрономията“ към катедра Астрономия на СУ. Лекцията „Луната“ от редовния Кръжок по астрономия този път ще се проведе в Астрономическата обсерватория в Борисовата градина от 19:30 часа, където освен, че ще се говори за Космоса, ако времето позволява ще има и наблюдения с телескопи.

Много често, устремили поглед към далечни галактики и началото на времето, забравяме, че в непосредствена близост също имаме не по-малко непознати и интересни места. Жертва на такова несправедливо отношение често става естественият спътник на Земята – Луната.

Венцислав Петров е горд притежател на бакалавърска диплома от Стопански факултет на Софийския университет и вече 15 години се занимава професионално с провеждане на обучения и презентации в български и международни компании. Венци винаги е бил популяризатор на науката по призвание. От 2018 година е част от магистърската програма „Астрономия и популяризация на астрономията“, която му дава шанс да комбинира това, което умее – да говори пред хора, с това, в което истински вярва – науката. В частност, астрономията и астрофизиката за него са най-верният път, по който можем да открием поне част от отговорите на всички въпроси, които вълнуват човечеството, откакто то съществува.