Наука Образование Олимпийци

На сцената на Science Bricks: Трима олимпийци разказват как се печелят медали по природни науки

На сцената на Science Bricks: Трима олимпийци разказват как се печелят медали по природни науки
©MediaBricks.bg

Иво Петров, Десислава Илиева и Дамян Францов завоюваха медали от най-силните международни олимпиади за 2019 година по математика, физика, биология и химия. На 19 октомври в София Тех Парк тримата гимназисти ще излязат на сцената на „Science Bricks: Наука с кауза“, за да ни разкажат как се печелят медали по природни науки. Научно-популярното събитие събира на едно място едни от най-добрите комуникатори на науката у нас в подкрепа на българските състезатели по природни науки. Редом с Иво, Деси и Дамян феновете на знанието ще чуят страхотни лекции от астрофизика Никола Каравасилев, химика Наско Стаменов, геодезиста доц. Аспарух Камбуров и проф. Николай Денков. Всички приходи от билети за „Science Bricks: Наука с кауза“ ще отидат директно за подготовката на българските отбори по математика, физика, химия, астрономия, лингвистика, астрономия и астрофизика, биология и информатика.

През 2019 година Иво Петров спечели сребърни отличия от международните олимпиади по физика и по математика, и то в рамките на 10 дни. Към тях той добави сребърен медал от Олимпиадата на Метрополисите, и бронзови от Европейската по физика и Жаутиковската.

Най-добрите български математици се завърнаха с 6 медала от Международната олимпиада във Великобритания
©MediaBricks.bg

Тази година Десислава Илиева завоюва сребърен медал от Международната олимпиада по биология, която се проведе в Унгария.

С 4 медала за България се прибраха биолозите ни от Международната олимпиада в Унгария
©MediaBricks.bg

Дамян Францов грабна сребърен медал от Международната олимпиада по химия, която се проведе в Париж. През 2019-а той завоюва златен медал от Олимпиадата на Метрополисите и спечели сребро от Международната Менделеевска олимпиада.

Цветно посрещане за златните български химици, спечелили 4 медала от Международната олимпиада (снимки)
©MediaBricks.bg

На 19 октомври Иво, Деси и Дамян ще ни разкажат за международните олимпиади, пътят до тях и много интересни случки от живота на българските състезатели по природни науки. Специални гости на Science Bricks ще бъдат голяма част от българските олимпийци и техните ръководители – това са учениците и преподавателите, които всяка година печелят медали от най-престижните състезания в света.

Всички приходи от билети ще отидат директно в подкрепа на състезателите и ръководителите на отборите по математика, физика, химия, астрономия, лингвистика, астрономия и астрофизика, биология и информатика. Стандартният дарителски билет е на цена от 15 лв. (10 лв. за студенти и ученици), като има супер дарителски билети за 30 и 50 лв.

Билети се продават онлайн в epayGO ТУК.

Организирането на Science Bricks е възможно благодарение на генералния партньор Частно начално училище Izzi Science for Kids, което е първото начално училище с фокус върху природните науки.

Facebook „Science Bricks: Наука с кауза“: facebook.com/events/588342538236719/

Пълна информация за събитието може да прочетете ТУК.

На 19 октомври астрофизикът Никола Каравасилев ще ни разкаже за „(Не)спокойната Вселена“:

Още в древността хората са забелязали, че звездите са сякаш неподвижни и образуват неизменни във времето съзвездия. За нас изглежда, че космическите обекти не се променят, защото човешкият живот е твърде кратък, за да забележим еволюцията им. Дали Вселената винаги е била толкова „спокойна“ и неизменна? Какво влияние могат да имат върху нас промените в Космоса? На тези въпроси ще даде отговор Никола Каравасилев.

Никола е сред най-добрите млади учители по физика и астрономия в България. Повече от 10 години обучава ученици от цялата страна, които се подготвят за международни състезания по астрономия, физика и астрофизика. Той е ръководител на няколко олимпийски отбора, които участват в най-престижните състезания по природни науки в света. Ученици на Никола редовно печелят медали за България. Той е учител в Izzi Science for Kids и води школи в ПЧМГ.

Лекцията е част от Ratio „Месец на Космоса“ (Space Month)*.

Химикът Наско Стаменов ще ни потопи в науката за „Материалите, с които се покорява Космосът“:

Човек е любопитен и винаги иска да стигне до далечни непознати места, но такива пътешествия крият своите предизвикателства. Как се стига там, където никой не е стъпвал? И по-важното – как се събира информация от подобно място? Това са трудности, които науката, изучаваща материалите, преодолява.

Наско Стаменов е един от най-успешните комуникатори на науката в България. Той преподава химия както на начални класове, на гимназисти, така и на студенти, а в допълнение ръководи ученически отбори на международни състезания. Наско е част и от „Корпус за Бързо Гърмене“ – най-атрактивният научен екип, който зрелищно рекламира химията. Той е учител в НПМГ и Izzi Science for Kids.

Лекцията е част от Ratio „Месец на Космоса“ (Space Month)*.
*Инициативата „Месец на Космоса“ цели запознаване на обществото с постиженията на учени и инженери с цел опознаване и овладяване на Космоса и подобряване на познанията ни за това как работи Вселената. За целта през месец октомври са планирани серия от събития, свързани с астрономия, астрофизика, космически изследвания и инженерство.

Доц. Аспарух Камбуров ще ни отведе в студената прегръдка на Ледения континент с „Геодезия в Антарктида“:

Доц. Аспарух Камбуров е свързващото звено между Антарктида и кухнята на MasterChef България. През 2017 г. преподавателят в Минно геоложкия университет прекарва 30 дни и 30 нощи на остров Ливингстън като част от българската експедиция на Ледения континент. Той е част от Асоциация на младите полярни изследователи (APECS) – България.

Как се правят научни изследвания на Антарктида и какви данни събират учените там – за това ще ни разкаже доц. Камбуров в „Геодезия в Антарктида“. Ще разберем какви ще са условията в новата ни база на о. Ливингстън и как страните по света си „разделят“ Белия континент.

Проф. Николай Денков ще ни върне милиарди години назад във времето, за да научим повече за „Животът преди и след Земята“:

Познавате ли LUCA – първата биологична клетка, предшественик на всички живи организми на Земята? А знаете ли как се е появил LUCA? Отговорът на тези въпроси може да ви върне далеч в миналото. Във времена, когато дори Слънчевата система не е съществувала. В интригуващата си лекция проф. Денков ще представи резултати от редица проучвания в различни сфери на науката – астрономия, химия, биология…

Николай Денков е професор по физикохимия, доктор на науките в Софийски университет, член-кореспондент към БАН в секция химически науки. Ръководил е над 40 международни научни и научно-приложни проекта, като е специализирал в Япония, Франция и САЩ.

В последния панел български олимпийци по природни науки ще излязат на сцената, за да разберем какво представляват Международните олимпиади и как се печелят медали от първо лице.

Прекрасните водещи на събитието са:

Златина Димитрова:

Златина е химик и участва в зрелищното химично съединение за популяризиране на науката – „Корпус за Бързо Гърмене“. Тя е преминала през школата за комуникатори на науката FameLab. Златина е редовен участник на страхотни научни панели, които са част от Европейска нощ на учените и Софийски фестивал на науката. Тя е част от екипа на TechnoMagicLand и Izzi Science for Kids.

Д-р Владимир Божилов:

Д-р Владимир Божилов работи в катедра „Астрономия“ към Физически факултет на СУ и е специалист Връзки с обществеността във Фонд „Научни изследвания“. Най-често може да го видите на всякакви научни събития, където доста разгорещено ще говори за Космоса. Той е един от изявените комуникатори на науката и винаги е готов да ви обърне внимание, ако имате въпроси, засягащи астрономията.

Вратите на форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк ще бъдат отворени в 10:00 часа. Продължителност на всеки панел е 50 мин., като ще има почивки от по 20 мин., а между втория и третия панел ще има голяма почивка (и ако не вали дъжд) „Корпус за Бързо Гърмене“ ще направи зрелищно шоу на открито.

По време на почивките всеки ще може да разгледа пълните със знание щандове на:

  • Частно начално училище Izzi Science for Kids 
  • Сдружение на олимпийските отбори по природни науки
  • Vivacom
  • Катедра Астрономия към СУ, които ще изнесат и телескоп за наблюдение на Слънцето
  • Фондация „Карол Знание“
  • MDV Professional Education
  • TechnoMagicLand
  • Географ БГ
  • „Купи наука“ с ръчно изработени колиета
  • За всички зрители ще има безплатно кафе, осигурено от NESCAFÉ® Dolce Gusto

Пълна информация за събитието може да прочетете ТУК.

Събитието се осъществява подкрепата на:

Партньори на събитието са:
Медийни партньори: