Наука

На нощното небе през август ще наблюдаваме 5 планети и максимума на метеорния поток Персеиди

На нощното небе през август ще наблюдаваме 5 планети и максимума на метеорния поток Персеиди

Очаква ни много интересен август за наблюдение на нощното небе. Пет планети – Юпитер, Сатурн, Марс, Меркурий и Венера, както и максимума на метеорния поток Персеиди ще направят лятно небесно шоу. Специално за MediaBricks.bg астрофизикът Никола Каравасилев разказва кога и как, дори и с невъоръжено око, да наблюдаваме небето от България.

Започваме с това, че идният месец е много подходящ за наблюдения на пет ярки планети.

Почти през цялата нощ на небето е газовият гигант Юпитер. Малко след залез Слънце той може да се види ниско над хоризонта на изток. Изглежда като много ярка жълто-бяла звезда. С напредването на нощта, се издига все по-високо и се вижда почти до изгрева на Слънцето. Дори и с не голям телескоп, лесно могат да се видят четирите галилееви спътника и Голямото червено петно на повърхността му.

Близо до Юпитер се вижда и яркият Сатурн. Погледнат от България (т.е. от северното полукълбо) той е разположен вляво от Юпитер. Сатурн изглежда  като ярка звезда, като също можем да го наблюдаваме през цялата нощ. С добър бинокъл или телескоп лесно могат да бъдат видени неговите пръстени и дори спътникът Титан. В момента пръстените му са удобно разположени за наблюдения от Земята.

Любителите на астрономическата фотография имат редкия шанс да направят красиви снимки, на които едновременно да се виждат и двата газови гиганта.

През настоящия месец, планетата Марс също ще бъде много подходяща за наблюдения. Тя изгрява малко преди 23 ч и се вижда до края на нощта. Марс изглежда като ярка червена звезда и се наблюдава в съзвездието Риби. Той ще става все по-ярък и през октомври ще бъде най-близко до Земята. Тази година ще имаме рядката възможност да наблюдаваме Велико противостоене на Марс.

Малко преди зазоряване, можем да видим и двете вътрешни, спрямо Земята, планети: Меркурий и Венера.

Меркурий е подходящ за  наблюдение в първите дни на месец август, но за съжаление видимото му отстояние от Слънцето бързо намалява. Той може да бъде видян малко преди изгрева на Слънцето, в посока североизток.

Разбира се, планетата, която не бива да пропускаме е Венера. През август месец тя ще бъде в своята най-добра утринна видимост, като на 13-и ще е видимо максимално отдалечена от Слънцето. Венера изгрява около 3ч след полунощ и се вижда като изключително ярка бяла звезда. Може да бъде наблюдавана до самия изгрев на Слънцето. С помощта на добър телескоп, може ясно да се види нейната фаза. През август тя ще изглежда като наполовина огрят диск.

Август месец ще ни предложи и традиционния максимум на  метеорния поток Персеиди. Той ще се наблюдава в нощите на 11/12 и 12/13 август. Според прогнозите на Международната метеорна организация (imo.net) по време на максимума ще можем да наблюдаваме до 100 метеора на час. Радиантът (точката по небето, в която ни се струва, че продълженията на метеорите се събират) на този поток се намира в съзвездието Персей, поради което той носи това име. Това съзвездие се  издига високо над хоризонта след полунощ и за това активността на Персеидите е по-висока през втората половина на нощта. Те са и най-активния поток на лятното небе.

На нощното небе през август ще наблюдаваме 5 планети и максимума на метеорния поток Персеиди

Луната ще бъде във фаза Пълнолуние на 3-ти август, като по време на максимума на Персеидите ще е в Последна четвърт.

Повече информация за видимостта на планетите и Луната можете да намерите тук:

https://www.heavens-above.com/

Допълнителна информация за предстоящите метеорни потоци има в страницата на Международната метеорна организация:

https://www.imo.net/resources/calendar/

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!