Наука

На далечната страна на Луната температурата пада до минус 190 градуса през нощта

Китайската сонда Chang’e 4 и луноходът Yutu-2 се събудиха успешно след дългата нощ

Китайската сонда Chang’e 4 и луноходът Yutu-2 се събудиха успешно след дългата нощ (продължила 14 земни дни) на далечната страна на Луната. Слънцето огря слънчевите им панели и те заработиха без проблеми, съобщиха китайските учени. Първите данни, които бяха предадени до Земята са, че през нощта температурите на повърхността са достигнали минус 190 градуса, което е по-студено от очакваното.

От Китайската национална космическа администрация обявиха, че „според измерванията на Chang’e 4, температурата на плиткия слой на лунната почва на далечната страна на Луната е по-ниска от данните, получени от американските мисии Аполо за близката страна“.

„Това вероятно се дължи на разликата в състава на лунните почви между двете страни на Луната. Все още се нуждаем от по-внимателен анализ“, казва изпълнителният директор на мисията Chang’e 4, от Китайската академия за космически технологии.

Лунният ден и лунната нощ са с продължителност от по 14 дни на Земята. Сондата Chang’e 4 премина в режим на латентно състояние през нощта заради липсата на слънчева енергия. Китайските апарати имат радиоизотопен източник на топлина, което помогна да се запази топлината на сондата през лунната нощ. Chang’e 4 е оборудван с изотопна термоелектрическа клетка и десетки датчици за измерване на температурата на повърхността на Луната.

Историческата мисия на Китай за първи път приземи апарат, направен от човека, на далечната страна на Луната на 3 януари 2019-а. Chang’e 4 ще отвори нова глава в изследването на Луната за човечеството. Мисията ще направи доста исторически експерименти, като бъдещите открития на сондата ще са основен източник на информация за произхода и еволюцията на Луната.

Видео и снимки от Китайската сонда Chang’e 4 и луноходът Yutu-2 може да видите ТУК.