Образование

Националният природонаучен музей с подкрепата на National Geographic Society правят конкурс за ученическо есе

Националният природонаучен музей с подкрепата на National Geographic Society правят конкурс за ученическо есе

Знаете ли, че докторантът в Националния природонаучен музей при БАН Виолета Желязкова е първият изследовател в България, който печели проект по BioBlitz изследователска експедиция на National Geographic Society. А още по хубавото е, че НПМ-БАН я подкрепя и организира конкурс за ученическо есе, за да подбере участници, които под ръководството на учените от музея ще събират информация за разпространението на различни биологични видове. Общо 20 ученици ще могат да спечелят място в експедицията, която ще се проведе на 19 и 20 септември 2020 година.

National Geographic Society периодично финансира BioBlitz изследователски експедиции за ученици. Целта е за кратко време да бъде събрано максимално количество информация за разпространението на различни биологични видове. Всички направени наблюдения се споделят в свободната база данни iNaturalist (https://www.inaturalist.org ), една от най-успешните платформи за гражданска наука в момента, съдържаща милиони наблюдения от целия свят. Така всеки възрастен, младеж, дори дете, може да допринесе към науката, използвайки само собствения си телефон. Повече информация за организирането на Биоблиц експедиции в различни държави можете да намерите тук: https://www.nationalgeographic.org/projects/bioblitz .

Националният природонаучен музей с подкрепата на National Geographic Society правят конкурс за ученическо есе

От Националния природонаучен музей при БАН обявиха, че докторанта Виолета Желязкова е първият изследовател, спечелил такъв проект в България. За място на провеждането му бе избран Природен парк „Витоша“. По време на експедицията участниците ще трябва да фотографират и съберат максимално количество информация за разпространението на различните видове растения, животни и гъби.

Експедицията ще се проведе на 19 и 20 септември 2020 с базов лагер хижа „Червената шапчица“ (https://mountain-huts.com/item/хижа-червената-шапчица ). Ръководители ще са учени от НПМ-БАН – специалисти по насекоми, птици, прилепи, влечуги и растения, с които ще имате възможност да наблюдавате, обменяте информация и фотографирате заедно дивата природа. Вечерта е предвидена за разходка с ултразвукови детектори, с които се улавят звуците, издавани от прилепите и, разбира се, за най-вълшебните изследователски истории край камината.

Организаторите покриват всички разходи по престоя (една нощувка в хижата) и храната на участниците. Не се покриват разходите за транспорт. Родителите са добре дошли, но само ако сами осигурят нощувката си в друга хижа или в палатка.

Ето пълните правила обявени от Националния природонаучен музей при БАН:

Националният природонаучен музей с подкрепата на National Geographic Society правят конкурс за ученическо есе

Конкурсът се посвещава на колегата ни Боян Петров

Боян беше един от най-добрите полеви зоолози и изследовател на екстремното. Неговите най-интересни открития бяха свързани с пещерите и високите планини – там, където най-малко хора се осмеляват да стъпят.

От изследователи обаче има нужда навсякъде – от дълбоките океани и далечните джунгли до родните гори и поляни, дори и в зелените площи около музея или между вашите жилища.

Кое е вашето място за изследване?

Представете си, че имате всички необходими средства и сте част от научния екип на музея, какъв изследовател ще сте, кои животни и процеси ще изследвате и защо?

Науката има нужда от детското въображение днес повече от всякога. Включете се и вие!

Как може да участвате

  • Да сте на възраст от 9 до 18 години (изключения за по-малки участници няма да се правят поради изисквания за безопасност).
  • Да сте свободни на 19 и 20 септември 2020.
  • Да ни изпратите в електронен формат есе на тема „Аз съм изследовател“.

Есето трябва да е в обем до една страница за учениците до 12 години и до две страници за учениците над 12 години (Times New Roman, размер на шрифта 12, разстояние между редовете 1.5) и да включва отговори на следните въпроси:

1) За какво са ни необходими изследователите днес?

2) Как виждам себе си като изследовател?

3) Ако имам неограничени финансови и организационни възможности, какво, къде и как бих изследвал/а?

  • Не забравяйте да добавите трите си имена, възраст и телефон за контакт.

Очакваме Вашите писма на адрес [email protected]  в срок до 15 юни 2020.

Като тема (subject) на писмото, моля пишете „Аз съм изследовател“.

Наградените участници ще бъдат общо 20, като кандидатурите ще бъдат оценявани в три възрастови групи:

–              От 9 до 12 години;

–              От 13 до 15 години;

–              От 16 до 18 години.

Резултатите ще бъдат обявени на 15 юли на страницата на Националния природонаучен музей при БАН (www.nmnhs.com), а при възможност, наградите ще бъдат връчени на официална церемония в музея в края на лятото.

Подробна програма за експедицията и допълнителна информация за конкурса ще бъдат обявени във FB-страницата на събитието – https://www.facebook.com/nmnhs/   и в сайта на музея www.nmnhs.com

Ако имате въпроси, не се колебайте да ни ги зададете на [email protected]