Наука

Националният природонаучен музей при БАН предлага дигитален аудиогид чрез мобилно приложение

Националният природонаучен музей при БАН предлага дигитален аудиогид, чрез мобилно приложение

Националният природонаучен музей при БАН става първият музей в България, който използва мобилно приложение за аудиогид. В навечерието на Европейската нощ на музеите (3 юли) най-старият музей в България предлага своите посетители услугата дигитален аудиогид чрез безплатно мобилно приложение „Digital Tour Guide – Аудио Гид за България“. Съдържанието му е подготвено от научния екип на музея и е достъпно на български и английски език, като ще бъде допълвано периодично с нови записи.

Всеки посетител ще може да използва безжичната мрежа в музея и да инсталира безплатното приложение на своето мобилно устройство. За да чуете интересни факти, свързани с експонатите в музея, е необходимо само да избере поставения до съответния експонат четирицифрен код. Едно от предимствата при използването на мобилно приложение през личен телефон или таблет, е, че се гарантира спазването на хигиенните мерки, затова напомняме на посетителите да не забравят своите слушалки. В Европейската нощ на музеите съдействие при инсталирането и използването на приложението ще оказват доброволците от „Глобал Туризъм Технолоджийс“ ООД и Junior Chamber International.

В Европейската нощ на музеите Националният природонаучен музей  предлага на посетителите си свободен достъп от 18:00 до 23:00 часа до постоянната експозиция и временните изложби на музея: „Непоказвани съкровища от палеонтологичните колекции на НПМ-БАН: Съвременни значими открития“ и „Пластдемия: Моретата и океаните също се нуждаят от ваксина“.

Приложението е разработено от „Глобал Туризъм Технолоджийс“ ООД и може да го откриете в Google Play  https://play.google.com/store/apps/details?id=io.gttech.digitalTourGuide&hl=bg&gl=US

 и App Store: https://apps.apple.com/bg/app/digital-tour-guide/id1489539139