EnteR

Националният природонаучен музей организира работилница за палеоарт с палеонтолога Владимир Николов

Националният природонаучен музей организира работилница за палеоарт с палеонтолога Владимир Николов

На 15 и 16 октомври Националният природонаучен музей при БАН и Дружеството на анималисти, флористи и научни илюстратори (ДАФНИ) организират поредната работилница за научна илюстрация. Този път темата е динозаври, която ще бъде проведена от палеонтолога и палеоилюстратор Владимир Николов. Той е един от най-добрите палеохудожници в България, който е и сред учените, участващи в теренната работа по разкриването на „българските динозаври“ в находището край Трън.

Работилницата за палеоарт ще се проведе на 15 и 16 октомври, от 13:30 до 18 часа, в зала Левентис на Националния природонаучния музей при БАН. Цената за участие е 40 лева, като билет може да си закупите онлайн https://nmnhs.com/buy-online.html или на касата на музея в деня на събитието. Темата на работилницата е „Да нарисуваме динозавър с патешка човка – хадрозавърът от Лабиринта“. Максималният брой участници за едни ден е 12 души.

Преди почти 40 години в пещерата Лабиринта са открити фосилни кости, които датират от края на ерата на динозаврите. Минават две десетилетия преди учените да разгадаят, че непълните и зле запазени вкаменелости принадлежат на първия български динозавър с патешка човка (хадрозавър). Как ли е изглеждало това животно, когато е бродило по бреговете на тропическото море, което е покривало повечето от територията на нашата страна, преди 67 милиона години? Можем ли по една шепа вкаменени останки да реконструираме външния му вид? На тези и много други въпроси ще отговори работилницата за научна илюстрация, водена от палеонтолога и палеохудожник Владимир Николов. По време на заниманието ще видите как въоръжени със силата на научното знание и разполагайки единствено с лист, молив и гума, можем да вдъхнем живот на древните обитатели на нашата планета.