Научете тайните на астрофотографията с двама от най-добрите фотографи във вълнуващо пътешествие сред звездите
Ганчо Ганчев
Наука

Научете тайните на астрофотографията с двама от най-добрите фотографи във вълнуващо пътешествие сред звездите

Canon Bulgaria организира едно вълнуващо пътешествие из Млечния път. Те поканиха двама от най-добрите фотографи на нощното небе, които ще ви посветят в тайните на астрофотографията. Това е един от най-модерните, но и доста труден стил, за който се изискват както фотографски умения, така и познания за небесните обекти и физиката. Именно затова лектори на семинара ще бъдат астрономът-фотограф Ганчо Ганчев и пътешественикът-фотограф Николай Пандев. Събитието започва на 11 август в Астрономическата обсерватория на Софийския университет, която се намира в Борисовата градина. Начален час: 18:30ч. [ВАЖНО: вече са запълнени местата в практическата част, но може да присъствате на теоретичната в Обсерваторията в Борисова градина]

Научете тайните на астрофотографията с двама от най-добрите фотографи във вълнуващо пътешествие сред звездитеГанчо Ганчев вдъхновено снима нощното небе от над 10 години. През 2007 се сдобива с първия си огледално-рефлексен апарат – Canon, както и с първия си голям телескоп. През годините превръща хобито си – да снима звездни пейзажи – в професия. Днес се занимава с обработка на астрономически данни и изучава модерната астрофизика като докторант към катедра Астрономия в Софийския Университет.

Научете тайните на астрофотографията с двама от най-добрите фотографи във вълнуващо пътешествие сред звездите
Ганчо Ганчев

Николай Пандев ( Pandevonium ) е един от малкото български фотографи, чиито снимки са публикувани на страниците на “National Geographic”. В портфолиото му попадат кадри, заснети из цял свят. Фотографиите му привличат с изяществото си, забележителната техника на заснемане и историите, които крият в себе си. Ники също е страстен любител на нощните пейзажи, снимал изключително вдъхновяващи кадри на звезди и съзвездия по време на пътешествията си!

Научете тайните на астрофотографията с двама от най-добрите фотографи във вълнуващо пътешествие сред звездите
Николай Пандев

Семинарът по астрофотография ще ви въведе в света, където астрономията и фотографията се сливат. Нашите лектори са подготвили два отделни модула – теория (в Обсерваторията в Борисова градина) и практика (засега в Плана планина, но може и да променим мястото в рамките на 40-50км около София).

[ВАЖНО: Организаторите са отбелязали, че местата за практическата част вече са заети, но винаги може да присъствате на теоретичната в Обсерваторията в Борисова градина]

По време на теорията, ще си поговорим за най-подходящите локации, време от денонощието, за видовете небесни тела и по-отдалечените обекти.

По време на практиката – ще снимаме и прилагаме усвоеното от теорията с помощта на подходящата за снимане на нощно небе техника и с практическите съвети на нашите лектори.

Лятото е най-подходящият сезон за снимки на Млечния път, а ние сме ви подготвили идеалната техника за целта – последен модел огледално рефлексни и безогледални фотоапарати, както и широк набор от широкоъгълни светлосилни обективи, за да можете да уловите възможно най-звездното небе! Освен това тази година Луната е в благоприятна позиция за осигуряване на вълшебни гледки, а според експерти от НАСА в пика на метеоритния поток се очаква да се виждат между 70 и 80 падащи звезди на час!

За да направим събитието още по-интересно, сме предвидили и два телескопа, с които всеки желаещ ще има възможност да погледне по-надалеч в космоса, както и да улови по-отдалечени обекти като галактики или звездни мъглявини.

Очакваме ви на 11 август в Астрономическата обсерватория на Софийския университет, която се намира в Борисовата градина. Начален час: 18:30ч.