EnteR

Науката за пчелите и меда се качва на борда на „Абордаж“ на 3 декември

Знаете ли колко вида пчели има на Земята? Кои и колко от тях правят мед? Какви сезонни промени настъпват в един кошер и каква роля имат различните касти пчели в него? Застрашени ли са одомашените медоносни пчели от измиране, а дивите? Замисляли ли сте се, че ако пчелите изчезнат, сутрешното ви кафе може да бъде само мил спомен от миналото, и още по-глобално – че цели икономики изградени върху растения, които се опрашват от пчелите биха се сринали? А знаете ли колко голямо значение имат пчелите за опазване на биоразнообразието? Новото издание на Наука на Борда ще изсипе малко знания за меда и пчелите.

Отговорите на тези и още пчелни въпроси ще потърсим заедно с Явор Кирилов на 3 декември (понеделник) в бар „Абордаж“ на ул. Веслец 22. Заповядайте, за да научите повече за пчелите и тяхното място в заобикалящия ни свят!

Явор Кирилов е пчелар през почти целият си съзнателен живот. Завършва специалност „Политология“ в УНСС и „Политически мениджмът“ в СУ „Св. Климент Охридски“, а по време на средното си образование е многократен участник в олимпиади по биология и история. Явор е създател на инициативата „Работилничка по пчеларство“, имаща за цел опитни пчелари безплатно да дават насоки и съвети на начинаещи пчелари или хора, които искат да започнат да гледат пчели. Освен за меда, има познания и за добиването и значението и на други пчелни продукти като пчелно млечице, пчелен восък и пчелен прашец. Основател е на марката Мед от Графството.

Събитието се осъществява с подкрепата на Българска Наука и Ratio.