Наука

НАСА ще обяви научни резултати, които „променят нашето разбиране за Слънцето и другите звезди“

НАСА ще обяви научни резултати, които „променят нашето разбиране за Слънцето и другите звезди“

Утре (4 декември) НАСА официално ще обяви първите резултати от данните на космическата сонда Parker (Parker Solar Probe). Революционната мисия на най-бързия апарат създаван от човека е да се приближи максимално до Слънцето и да го изследва. На пресконференцията ще бъдат оповестени първите резултати от четири инструмента на сондата, които „променят нашето разбиране за Слънцето и другите звезди“. Откритието ще бъде публикувано и научното списание Nature 30 минути преди да започне разговорът с експертите.

Събитието ще се предава на живо от 20:30 ч. българско време и ще включва част от учените, които стоят зад Parker Solar Probe.

  • Никола Фокс, директор на отдел „Хелиофизика“ в дирекция „Научна мисия“ в централата на НАСА във Вашингтон
  • Стюарт Бейл, главен изследовател на FIELDS инструмент в Калифорнийския университет, Бъркли
  • Джъстин Каспър, главен изследовател на инструментите за слънчеви вятърни електрони алфа и протони (SWEAP) в Университета на Мичиган в Ан Арбър
  • Ръс Хауърд, главен изследовател на широкоформатното устройство за Parker Solar Probe (WISPR ) инструмент в лабораторията за военноморски изследвания в САЩ във Вашингтон
  • Дейвид Маккомас, главен изследовател на Интегрираното научно изследване на слънцето (ISOIS) в Принстънския университет в Принстън, Ню Джърси

През 2024 година Parker Solar Probe ще се сближи със Слънцето на само 6 млн. километра и ще достигне скорост от 692 000 км/ч.

Основната цел на Parker Solar Probe, която бе изстреляна на 12 август тази година, е изследване на слънчевия вятър. Учените се надяват да получат отговор на много въпроси като – защо короната е по-гореща от повърхността и защо има слънчев вятър и кое води до неговото ускоряване? Ние живеем в атмосферата на Слънцето и докато не обясним какво се случва в близост до него, няма да можем точно да предвидим космическите климатични ефекти, които могат да причинят големи поражения на Земята, поясняват от Планетариум с НАО, гр. Смолян.

За да извърши тези безпрецедентни изследвания, космическият апарат и инструментите ще бъдат защитени от топлината на Слънцето с въглероден щит с дебелина 11.43 см, който ще трябва да издържа на температури почти 1377 градуса по Целзий.

Parker Solar Probe е кръстена на американския астрофизик Юджийн Паркър. Той е създател на теорията, че Слънцето непрекъснато изхвърля частици и енергия – явление известно като „слънчев вятър“.

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!