Наука

НАСА успешно изстреля марсохода Perseverance, който ще пусне хеликоптер на Марс (видео)

НАСА успешно изстреля марсохода Perseverance, който ще пусне хеликоптер на Марс (видео)

Днес в 14:50 ч. българско време, НАСА успешно изстреля ракетата Atlas V, която изведе в Космоса новата мисия към Марс с роувъра Perseverance. Това е най-амбициозната мисия свързана с Червената планета защото за първи път ще пуснат летателен апарат на чужда планета. Малкият хеликоптер на име Ingenuity ще бъде доставен до Марс в корема на марсохода, който трябва да кацне на 18 февруари 2021 година. Роувърът Perseverance ще търси следи от живот и древни микроби, както и ще трябва да събере проби от повърхността на планетата.

Хеликоптерът, който прилича на дрон заради размерите си, ще изпълнява две изключително важни задачи. Първо трябва да покаже, че на Марс може да се лети въпреки разредената атмосфера. И второ – да изследва повърхността на планетата със скорост, която досега никой марсоход не може да развие.

Хеликоптерът ще разполага със слънчеви панели, за да зарежда батериите си. Но ще има и загряващ модул, който ще го държи топъл по време на студените марсиански нощи. Ingenuity тежи под 2 кг., а кутията, в която се намират най-важните уреди за управление и компютърът му е голяма само 20 на 16 на 14 сантиметра.

На Земята най-високата точка на летене на хеликоптер е малко над 12 000 метра. Но заради разликата в атмосферата с тази на Марс, когато Ingenuity кацне на Червената планета, той автоматично ще се намира в разредена среда, която отговаря на 30 000 метра земна височина. За тази цел неговите създатели са го направили от възможно най-леки материали, които все пак да издържат на тежките условия.

След кацането си марсоходът ще търси най-равното място, на което да пусне хеликоптера от корема си. Това трябва да стане на 60-ия марсиански ден след кацането. Ingenuity ще изчака да се заредят батериите му и… ще получи команда от Земята да влезе в историята. Да стане първият апарат произведен от човек, който ще лети из чужда атмосфера.

На 22 юли НАСА изстрелва нов марсоход, който ще пусне хеликоптер на Марс (видео)

Това все пак е тестова мисия за хеликоптера и той се очаква да излети до пет пъти по време на своята 30-дневна кампания. Всеки полет се планира да отнеме не повече от три минути на височина от 3 до 10 м над повърхността. Хеликоптерът потенциално може да покрие разстояние до 300 метра на полет. Ingenuity може да използва автономно управление и да комуникира с Perseverance директно след всяко кацане.

Учените все пак са реалисти и осъзнават, че това е един от най-рисковите им проекти. Но ако е успешен, ще е и най-печелившият от към научни познания придобити за много кратко време.

Освен пускането на хеликоптера новият марсоход има други много важни задачи на Червената планета. След края на мисията на Ingenuity, роувърът ще продължи със своите научни занимания и изследвания на Марс.

На 22 юли НАСА изстрелва нов марсоход, който ще пусне хеликоптер на Марс (видео)

Perseverance ще търси следи от живот и древни микроби, както и ще трябва да събере проби от повърхността на планетата. Пробите ще се съхраняват в контейнер вътре в марсохода, които бъдеща мисия на НАСА и Европейската космическа агенция ще ги върне на Земята. Марсоходът тежи 1000 кг, дълъг е 3 метра, широк – 2,7 м и има 6 колела. Той ще се задвижва от ядрен миниреактор.

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!