Наука

НАСА се завръща на Венера с две мисии – спускаемата DAVINCI+ и орбиталната VERITAS

НАСА се завръща на Венера с две мисии - орбиталната DAVINCI+ и спускаемата VERITAS

НАСА се завръща към сериозното изучаване на Венера! Агенцията избра двете мисии, които ще посетят най-близката планета до Земята. Целта им е да разберат как планета с толкова сходни характеристики на нашата се е превърнала в горещ ад и дали това не е бил първият обитаем свят в Слънчевата система. НАСА избра спускаемата мисия DAVINCI+ и орбиталната  VERITAS, като се очаква да бъдат изстреляни в периода 2028-2030 г.

Мисиите са част от програмата Discovery и за тях НАСА отпуска по 500 млн. долара на всяка. За последната година новините около Венера отново върнаха обществения и научния интерес към планетата.

Избраните мисии са:

DAVINCI+ (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry, and Imaging)

НАСА се завръща на Венера с две мисии - орбиталната DAVINCI+ и спускаемата VERITAS

Спускаемата DAVINCI+ ще изучава състава на атмосферата на Венера, за да разбере как тя се е формирала и еволюирала, както и да определи дали планетата някога е имала океан. Мисията се състои от сфера за спускане, която ще се потопи през гъстата атмосфера на планетата, като прави точни измервания на благородни газове и други елементи, за да разбере защо атмосферата на Венера е „оградена оранжерия“ в сравнение със земната.

В допълнение, DAVINCI+ ще върне първите снимки с висока разделителна способност на уникалните геоложки характеристики на Венера, известни като „тесери“, които могат да бъдат сравними с континентите на Земята, което предполага, че Венера има тектоника на плочите. Това ще бъде първата ръководена от САЩ мисия в атмосферата на Венера от 1978 г. насам, а резултатите от DAVINCI+ могат да променят нашето разбиране за формирането на скалисти планети в нашата слънчева система и извън нея.

VERITAS (Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography, and Spectroscopy)

НАСА се завръща на Венера с две мисии - орбиталната DAVINCI+ и спускаемата VERITAS

Орбиталната мисия VERITAS ще картографира повърхността на Венера, за да определи геоложката история на планетата и да разбере защо се е развила толкова различно от Земята. Обикаляйки около Венера с радар VERITAS ще измери надморската височина на повърхността на почти цялата планета, за да създаде 3D реконструкции на топографията и да потвърди дали процеси като тектоника на плочите и вулканизъм все още са активни на Венера.

VERITAS също така ще картографира инфрачервените емисии от повърхността на Венера, за да покаже нейния скален тип, който е до голяма степен неизвестен, и ще определи дали активните вулкани изпускат водни пари в атмосферата.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!