НАСА праща хеликоптер на Марс още през 2020-а [видео]
Наука

НАСА праща хеликоптер на Марс още през 2020-а [видео]

НАСА не се спира с плановете си за Червената планета. Тези дни американската агенция обяви, че още през 2020-а ще изпрати хеликоптер на Марс. Това ще е първият летящ апарат на чужда планета. В мисията на следващия марсоход ще бъде добавен и автономният мъник, който тежи под 2 килограма. Той ще прелети до Марс в корема на роувъра.

Хеликоптерът, който повече прилича на дрон заради размерите си, ще изпълнява две изключително важни задачи. Първо трябва да покаже, че на Марс може да се лети въпреки разредената атмосфера. И второ – да изследва повърхността на планетата със скорост, която досега никой марсоход не може да развие. Той ще избягва препятствията просто, като прелети над тях.

Хеликоптерът ще разполага със слънчеви панели, за да зарежда батериите си. Но ще има и загряващ модул, който ще го държи топъл по време на студените марсиански нощи.

На Земята най-високата точка на летене на хеликоптер е малко над 12 000 метра. Но атмосферата на Марс е само 1% от нашата. Така че, когато дронът кацне на Червената планета, той автоматично ще се намира в разредена среда, която отговаря на 30 000 метра височина. За тази цел неговите създатели са го изстискали до максимум. Направен е възможно най-лек от материали, които ще издържат тежките условия.

След кацането си марсоходът ще търси най-равното място, на което да пусне хеликоптера от корема си. Дронът ще изчака да се заредят батериите му и… ще получи команда от Земята да влезе в историята. Да стане първият апарат произведен от човек, който ще лети из чужда атмосфера.

Разбира се, хеликоптерът няма да може да се управлява в реално време, все пак сигналът от и до Марс лети няколко светлинни минути. Така че, няма да има човек с джойстик в централата на НАСА. Вместо това автомоният дрон ще изпълнява кратки въздушни мисии.

Първият му полет трябва да трае 30 секунди и просто да се издигне на 30 метра и да огледа мястото около роувъра. След това ще му бъдат поверявани полети с продължителност най-много от 90 секунди по предварително обявена траектория.

Разработчиците от НАСА са реалисти и осъзнават, че това е един от най-рисковите им проекти. Но ако е успешен, ще е и най-печелившият от към научни познания придобити за много кратко време.

Мисията се очаква да започне с изстрелването на ракетата Atlas V през юли 2020-а и да пристигне на Марс през февруари 2021-а.

 

Етикети: