НАСА обяви: Curiosity откри доказателства за древен органичен материал на Марс
Наука

НАСА обяви: Curiosity откри древен органичен материал на Марс

На Марс може да е имало живи организми, обявиха днес от НАСА. Марсоходът Curiosity е намерил органични молекули, които са в основата на живота, запазени в скали на 3,5 млрд. години. Също така апаратът е засякъл и концентрация на метан, който се появява сезонно. На Земята този газ се произвежда и от живи организми.

Органичните молекули съдържат въглерод, водород, кислород, азот и други елементи. Често тяхното наличие се свързва с живите организми, но те могат да бъдат резултат и от небиологични процеси.

НАСА уточнява ясно, че новината не е за намерен извънземен живот, а за наличието на древни органични материали, които вероятно са били част от живи организми на Червената планета. Учените все още нямат доказателства за съществуването на живот извън нашата планета.

Засеченият от Curiosity метан в атмосферата на Марс се появява на всеки 3 марсиански години (около 6 земни). Въпреки че може източникът му да е някой геологичен процес на Червената планета, с който още не сме запознати, учените не изключват възможността това да е в резултат на живи организми.

И двете открития са голяма крачка към намирането на отговорите за древната история на Марс. Главният учен на това проучване заяви: „Не може да изключим, че доказателствата са произведени от биологични организми.“

В момента повърхността на Марс е крайно враждебна за поддържане на живот, но има ясни доказателства, че в миналото марсианският климат е позволявал наличието на течна вода, която е основната съставка на живота като цяло.

Новите открития затвърждават намерението на учените да продължат своята работа в търсене на доказателства за извънземен живот, съществувал дори и преди милиарди години. Специалистите на НАСА са сигурни, че при бъдещите мисии на Червената планета ще отключат още вълнуващи открития.