НАСА обяви първите данни от космическата обсерватория TESS , която е открила 3 нови екзопланети
Наука

НАСА обяви първите данни от космическата обсерватория TESS, която е открила 3 нови екзопланети (видео)

Само за първите три месеца от работата си космическата обсерватория TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) на НАСА успя да открие три потвърдени планети около други звезди, както и няколкостотин кандидати за планети, чакащи последващи наблюдения. Чувствителните камери на мисията също са уловили и 100 краткотрайни промени – повечето от тях вероятно са звездни изблици – в същия район на небето. Те включват шест експлозии на свръхнови, чиято ярка светлина е записана от TESS още преди избухванията да са били открити от наземни телескопи.

НАСА обяви първите данни от космическата обсерватория TESS , която е открила 3 нови екзопланети

Новите открития показват, че TESS работи успешно и изпълнява отлично поставените цели на програмата – да открива планети около близки ярки звезди. Използвайки наземни телескопи, астрономите сега провеждат последващи наблюдения върху повече от 280 кандидати за екзопланети.

Първото потвърдено откритие е свят, наречен Pi Mensae С, който е около два пъти по-голям от Земята. На всеки шест дни новата планета обикаля около звездата Pi Mensae, разположена на около 60 светлинни години и видима с невъоръжено око в южното съзвездие Mensa. Ярката звезда Pi Mensae е подобна на Слънцето по маса и размер.

Следваща е LHS 3884b, скалиста планета с около 1,3 пъти по-голяма от Земята, разположена на около 49 светлинни години в съзвездието Indus, което я прави сред най-близките известни транзитирани екзопланети. Звездата е хладна М-тип джудже около една пета от размера на нашето Слънце. Завършвайки една орбита на всеки 11 часа, планетата се намира толкова близо до своята звезда, че част от скалистата й повърхност през деня може да образува басейни от разтопена лава.

Третата – и евентуално четвъртата – планети орбитират около звездата HD 21749. Това е К-тип звезда около 80% от масата на Слънцето и се намира на 53 светлинни години в южното съзвездие Reticulum. Потвърдената планета, HD 21749b, е около три пъти по-голяма от Земята и с 23 пъти по-голяма маса. Тя обикаля звездата си на всеки 36 дни, и има повърхностна температура около 150 градуса по Целзий. Тази планета има по-голяма плътност от Нептун, но не е скалиста. Тя може да бъде водна планета или да има някаква съществена атмосфера.

През април 2018-а TESS беше изстрелян с ракета Falcon 9. Космическият апарат, чиято основна цел е откриване на екзопланети и кандидати за екзопланети по транзитния метод, е фактическият наследник на преустановилият работа миналата година, изключително успешен космически телескоп „Кеплер“. От юли ловецът на екзопланети започна оперативната си дейност, която ще продължи поне две години. Очакванията на учените са обсерваторията да покрие с наблюдения над 300 милиона звезди и да открие над 20 000 нови екзопланети. Като допълнение, се очаква TESS да открие и стотици свръхнови и други експлозивни звездни и извънгалактически преходни процеси, припомнят от вестник „Телескоп“.

Като инструмент, насочен към откриване на екзопланети, TESS се явява пряк наследник на „Кеплер“, който за деветте години активна дейност е наблюдавал над 530 000 звездни системи и е отговорен за откриването на над 2 600 екзопланети, около 70 процента от всички известни към днешна дата такива планети.

За разлика от „Кеплер“, който бе изведен в хелиоцентрична орбита, TESS е в изключително висока, силноелиптична орбита около нашата планета, която е в резонанс 2:1 с Луната – т.е. TESS прави две обиколки около Земята за същото време, за което Луната затваря пълен кръг около нас. Така TESS прави една обиколка за около 13,7 дни, като при своя апогей от 373 000 километра почти достига орбитата на Луната, а при перигея се доближава до Земята на около 108 000 километра. Тези параметри ще позволят на космическата обсерватория да покрие почти цялата небесна сфера, за разлика от „Кеплер“, който можеше да наблюдава само едно поле от небесната сфера, ограничено около съзвездията Лебед, Лира и Дракон, лежащо в близост до галактическата равнина.