Наука

НАСА и ЕСА публикуваха най-близките снимки на Слънцето, правени някога (видео)

НАСА и ЕСА публикуваха най-близките снимки на Слънцето правени някога (видео)

Днес НАСА и ЕСА публикуваха най-близките снимки на Слънцето, правени някога. Това са първите кадри заснети от космическия апарат Solar Orbiter на разстояние от 77 млн. километра от звездата ни. Мисията бе изстреляна през февруари тази година, като общ проект на американската и европейската космически агенции. Изпратените от Solar Orbiter данни показват слънчеви характеристики, които никога не са били наблюдавани в такива детайли.

НАСА и ЕСА публикуваха най-близките снимки на Слънцето правени някога (видео)

„Тези снимки на Слънцето са най-близките, които някога са били правени и ще бъдат от голяма полза на науката“, заявява Холи Гилбърд от НАСА. „Не сме очаквали толкова добър резултат толкова рано“, допълни ученият от ЕСА Даниел Мюлер.

НАСА и ЕСА публикуваха най-близките снимки на Слънцето правени някога (видео)

Космическата сонда Solar Orbiter е направила уникалните снимки докато е на разстояние от 77 млн. километра от Слънцето. Това се случва в началото на юни, когато инструментите на сондата успяват да заработят по план. Това за сега са най-близките директни снимки на Слънцето въпреки, че има и други апарати, които са прелитали по-близо до звездата ни, но никой от тях не е имал техника да снима директно.

НАСА и ЕСА публикуваха най-близките снимки на Слънцето правени някога (видео)

Учените заявяват, че тези снимки ще помогнат да се научи повече за атмосферните слоеве на Слънцето, което е важно, за да се разбере как звездата влияе на космическото време в Слънчевата система.

Solar Orbiter носи шест инструмента за снимане, всеки от които изучава различен аспект на Слънцето. Обикновено първите изображения от космически сонди потвърждават, че инструментите работят и учените не очакват нови открития от тях. Но апаратът Extreme Ultraviolet Imager на Solar Orbiter върна данни, намекващи за слънчеви характеристики, които никога не са били наблюдавани с такава подробност.

Данните от Solar Orbiter показват, че температурата на короната на Слънцето достига 1 млн. градуса по Целзий. На изображенията се забелязват множество изригващи пламъци, ярки петна и структури, които учените за сега са кръстили campfires (лагерни огньове).

Видео направено от учените на ЕСА и НАСА е сглобено от кадри заснети от 30 май до 21 юни. Снимките са уловени от различни инструменти на Solar Orbiter.

Очаквайте скоро в MediaBricks.bg още подробности за мисията и данните от Solar Orbiter.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!