TESS НАСА
Наука

НАСА изстрелва нов сателит за търсене на екзопланети

Нов сателит тръгва на лов за екзопланети в понеделник. Ако всичко върви по план, на 16 април НАСА ще изстреля TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), съобщава сайтът space.com. Ако се чудите какво е екзопланета, ето отговорът: това е планета, която обикаля около друга звезда, различна от нашата. Към 29 март 2018 г. има открити 3757 извънслънчеви планети, основно благодарение на телескопа „Кеплер“. Звучи впечатляващо, но и разстоянията до тях са още по-впечатляващи. За съжаление, всички те твърде далеч, поне на няколко хиляди светлинни години от Земята, за да бъдат изследвани от други уреди.

TESS НАСА

За това задачата на TESS е не просто да търси екзопланети, а да намери такива на по-близки дистанции от нас. Целта е те да бъдат изследвани по-задълбочено от един прекрасен инструмент – следващият космически телескоп „Джеймс Уеб“, който ще литне през 2020-а и струва 8,8 млрд. долара. Погледнато през пропорциите в Космоса, новият сателит ще чука на вратата на съседите, за да види дали има някого вкъщи.

За да изпълни мисията си TESS, ще работи в уникална елипсовидна орбита, каквато никой космически апарат до сега не е използвал. След изстрелването си новият сателит на НАСА ще стигне до Луната, за да получи помощ от гравитацията й. Така ще се установи в една стабилна орбита, която ще накара TESS да прави една обиколка на Земята на всеки 13,7 дни – точно половината време, което е нужно на Луната да се завърти около планетата ни.

Най-отдалечената точка на TESS ще е на 373 000 км. с цел да не се влияе от Земята или Луната. А на връщане, когато стигне  около 100 000 км. от нас ще ни предава събраната информация. Ловецът на екзопланети ще поддържа орбитата си поне две години.

Въпреки, че сателитът е чисто ново произведение на технологичните достижения, начинът по който ще търси екзопланети, си е старият транзитен метод. TESS внимателно ще се вглежда в близките звезди, за да види малки тъмни петънца плуващи пред тях с постоянна скорост. Това все още е най-сигурната следа, за да разберем, че планета преминава пред звезда.