Олимпийци

Най-добрите български ученици по астрономия участват на Международната олимпиада в Румъния

В момента се провежда най-престижното състезание по астрономия в света. Международната олимпиада по астрономия тази година е в Румъния, където участват и най-добрите български ученици. Гимназистите ни мерят знания с повече от 130 участници от 24 държави. Надпреварата се провежда от 19 до 27 октомври.

Националният отбор по астрономия за 2019 година е в състав: Васил Николов (11 клас, ПЧМГ), Явор Йорданов (10 клас, НПМГ), Маргулан Исмолдаев (9 клас, ПМГ Варна), Иван Попов (10 клас, ПМГ Гоце Делчев), Константин Кръстев (9 клас, ПМГ Бургас), Виктор Герасимов (9 клас, НПМГ). Техни ръководители в Румъния са Ева Божурова от НАОП „Николай Коперник“ Варна и Йоанна Кокотанекова от АО Хасково.

Снимките на отбора бяха любезно предоставени на MеdiaBricks.bg от Йоанна Кокотанекова.

Международната олимпиада по астрономия се провежда за първи път през юни 1996 г.  в Специалната астрофизическа обсерватория в Кавказ (Русия), а България се включва в олимпиадата през 1998-а. Участниците в българския национален отбор се избират измежду победителите от четирите кръга на националната олимпиада по астрономия.

Миналата година на летище София MediaBricks.bg посрещна българските олимпийци по астрономия, които се прибраха с 3 медала от най-силното състезание в света за годината.

С 3 медала се прибраха българските ученици по астрономия от Международната олимпиада
©MediaBricks.bg

До сега българските ученици са спечелили общо 87 медала: 14 златни, 28 сребърни и 45 бронзови.

 

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!