Олимпийци

Най-добрите български информатици спечелиха 3 медала от Международната олимпиада (видео)

Български ученици ще участват в най-силния турнир по информатика – Международната олимпиада
©MediaBricks.bg

Днес стана ясно, че най-добрите български ученици по информатика печелят 3 медала от най-престижния международен турнир за годината. Родните гимназисти завоюваха 3 сребърни отличия от Международната олимпиада по информатика, която тази година се проведе онлайн. Българите премериха знания и умения с над 340 ученици от 87 държави.

Със сребърни медали се окичиха Мартин Копчев (10 клас, ПМГ Габрово), Андон Тодоров (10 клас, СМГ), Георги Петков (10 клас, ПЧМГ), а малко не достигна на четвъртия ни участник Стоян Малинин (11 клас, ПМГ Хасково) да спечели бронзовото отличие. Техни ръководители са гл. ас. Емил Келеведжиев и Илиян Йорданов.

Най-добрите български информатици спечелиха 3 медала от Международната олимпиада (видео)

32-рото издание на Международната олимпиада по информатика се проведе от 13 до 23 септември, като на видеото може да проследите церемонията по закриването и обявяването на медалистите:

Знаете ли, че инициативата за провеждане на Международна олимпиада по информатика е българска. През 1987 г. проф. Благовест Сендов прави предложение на 24-тата генерална конференция на ЮНЕСКО. Като още през 1989 г. се състои първата олимпиада, а България е домакин. Надпреварата се провежда в Правец от 16 до 19 май. Първият председател на Международната олимпиада по информатика е проф. др. Петър Кендеров, припомнят от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Миналата година българите завоюваха четири заслужени отличия – 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов медали от Международната олимпиада по информатика, която се проведе в Баку. 

Най-добрите български информатици се прибраха с 4 медала от Международната олимпиада

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!