Олимпийци

Най-добрите български гимназисти по химия участват на Международната олимпиада в Париж

Най-добрите български гимназисти по химия участват на Международната олимпиада в Париж

В момента най-добрите български гимназисти по химия участват на Международната олимпиада в Париж. На най-престижното състезание по химия в света за годината се срещат националните отбори на 80 държави с общо над 320 ученици. Надпреварата се провежда във Франция от 21 до 30 юли.

Най-добрите български гимназисти по химия участват на Международната олимпиада в Париж

Българският отбор е в състав Камен Петров (12 клас, НПМГ), Евгени Стателов (ЕГ Пловдив), Дамян Францов, (11 клас, СМГ) и Михаил Паскалев (12 клас, НПМГ). Техни ръководители в Париж са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева (Факултет по химия и фармация на СУ “Св. Кл. Охридски”).

Миналата година българските химици спечелиха златен, сребърен и бронзов медал от олимпиадата.

Златните ни ученици по химия се прибраха в България от Международната олимпиада
©MediaBricks.bg

Тази година гимназистите ни завоюваха 1 златен и 2 сребърни медала и диплома от Международната Менделеевска олимпиада по химия.

С общо 6 медала се завърнаха българските химици и математици от международните състезания в Русия (снимки)
©MediaBricks.bg

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г., а България е редовен участник още от следващата 1969 г. в Чехословакия. Участниците в българския национален отбор се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. България е домакин на Олимпиадата през 1982 г., като тя се провежда в Бургас.

По традиция на международните олимпиади по химия участващите страни разменят задачите си от националните им олимпиади. Задачите от нашата олимпиада се превеждат (на английски) от авторите и/или ръководителите на отбора, оформят се като книжка, размножават се в необходимия брой и се раздават на всички участващи в олимпиадата страни.