Олимпийци

Най-добрите български гимназисти по биология започнаха участието си на Международната олимпиада (видео)

Най-добрите български гимназисти по биология започнаха участието си на Международната олимпиада (видео)

Днес започна най-силният турнир в света за ученици по биология. В Международната олимпиада по биология ще участват най-добрите ни четирима гимназисти, които ще мерят знания с над 250 състезатели от над 70 държави. Онлайн изданието на турнира ще е с виртуален домакин Лисабон, Португалия и продължава до 23 юли.

Българският отбор тази година е в състав: Петър Жотев (10 клас, СМГ), Борислав Стоянов (11 клас, 125 СУ, София), Любослав Стефанов (11 клас, ПЧМГ) и Виктор Гилин (12 клас, НПМГ). Ръководители са доц. д-р Албена Йорданова (Медицински факултет, СУ), д-р Радослав Александров (Институт по Молекулярна биология, БАН) и доц. д-р Снежанка Томова, (Биологически факултет, СУ).

Тук може да видите церемонията по откриване на олимпиадата:

Подготовката на Националния отбор бе проведена в периода от 1 до 14-и юли в Биологически факултет на Софийски университет. В програмата за подготовката бяха включени теми от областите на ботаниката, зоологията, клетъчна биология, физиология на растенията, животните и човека, ембриология, микробиология, биохимия, генетика, биостатистика.

Международната олимпиада по биология тази година ще се проведе дистанционно за втори пореден път. Като състезателните дни са 19 юли -практически теоретични задачи, и 21 юли – теоретичен тест.

Миналата година най-добрите ни гимназисти по биология завоюваха 4 бронзови отличия.

4 медала за България спечелиха гимназистите ни по биология от онлайн Международната олимпиада

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!