Образование Олимпийци

Най-добрите български астрофизици заминаха за участие в Международната олимпиада в Грузия

Най-добрите български астрофизици заминаха за участие в Международната олимпиада в Грузия
©MediaBricks.bg

В събота най-добрите български ученици по астрофизика заминаха за Грузия, където ще участват в най-престижния турнир за годината – Международната олимпиада по астрономия и астрофизика. На летище София MediaBricks.bg изпрати родните гимназисти, които ще премерят знания с 240 състезатели от 48 държави. Турнирът се провежда от 14 до 21 август.

Българският отбор е в състав Александър Проданов (ППМГ, Казанлък), Явор Йорданов (НПМГ), Маргулан Исмолдаев (МГ Варна), Баян Гечев (СМГ) и Константин Кръстев (ППМГ Бургас). Техни ръководители са Никола Каравасилев (ЧСУ Izzi Science for Kids и ПЧМГ) и Захари Дончев (Институт по астрономия към БАН).

Международна олимпиада по астрономия и астрофизика се провежда за първи път през 2007 г. България се включва през 2011-а, когато олимпиадата е в Полша.

Като структура тя е подобна на Международната олимпиада по астрономия, но е много по-тежка като ниво и трудоемкост. Олимпиадата има три индивидуални етапа – теоретичен, анализ на данни и наблюдателен, и един отборен тур.

Миналата година в онлайн изданието българските гимназисти спечелиха 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов медал.