Олимпийци

Над 300 ученици идват в България за IX Световен математически отборен шампионат WMTC

Световен математически отборен шампионат WMTC

От 21 до 25 ноември във Варна ще се проведе престижното международно отборно състезание – World Mathematics Team Championship (WMTC). Състезанието се провежда за девети път като за първи път негов домакин е европейска държава, като в България ще кацнат над 300 ученици от цял свят.

Организатори на състезанието са Съюзът на математиците в България, WMTC (САЩ) и Община Варна. Официален патрон на WMTC VARNA 2018 e кметът на Община Варна –г-н Иван Портних.

Общо в състезанието ще участват над 400 ученици на възраст 12-18 години от повече от 20 държави. Надпреварата е отборна, състезателите са разделени в три възрастови групи – Junior, Intermediate и Advanced.

Състезателният ден е 22 ноември. Официалната церемония по награждаването изакриването ще се състои на 24 ноември от 19:30 часа в Двореца на културата и спорта, гр. Варна.

Като своя основна цел организаторите посочват желанието си да се засили разбирането и комуникацията сред младежите от различни региони от цял свят, както и да се развият възможностите за работа в екип и сътрудничество между младите хора.

Да се насърчи комуникацията и сътрудничеството между математиците и учителите по математика от цял свят и да се подпомогне развитието на математическото образование също е сред основните приоритети на създателите на WMTC.

Спонсори на състезанието са VIVACOM, SAP Labs, VMware,  SoftUni и Община Варна.