EnteR Наука

Над 150 души станаха част от премиерата на „Митове и истини за храненето” на Йордан Стефанов

Повече от 150 души посетиха премиерата на книгата „Митове и истини за храненето” (ИК „Сиела”) от биолога Йордан Стефанов в дъждовната ноемврийска вечер на 21 ноември в столичния Culture Beat Club (НДК). Създателят на платформата „Наука и критично мислене” представи първата си научнопопулярна книга, която вече е по книжарниците.

(ТУК може да прочетете откъс от книгата)

Събитието откри отговорният редактор в „Сиела” Димитър Николов, чиято е и идеята за написването на „Митове и истини за храненето” – именно Николов е човекът, който се свърза с Йордан Стефанов преди година, предлагайки му да напише научнопопулярна книга, в която да вдигне завесата около най-често срещаните митове и истини за храненето.

Последва кратка презентация, с която Йордан Стефанов представи някои от основните заблуди, свързани с храната, която консумираме всекидневно, след което двамата със създателят и основен треньор в Live to Lift и основен събирач на Капачки за Бъдеще Лазар Радков разговаряха за качеството и значението на хранителните добавки, за това как се хранят спортуващите хора и дали често се ръководят от различни митове и заблуди и др.

За финал се включи многобройната публика, която нетърпеливо очакваше момента, в който ще  може да зададе въпросите си на Стефанов и Радков. След приключване на официалната част мнозина от гостите проведоха лични разговори с Йордан и Стефанов и Лазар.

„Митове и истини за храненето” е сред малкото научнопопулярни книги от български автор. Йордан Стефанов е биолог с направления молекулярна биология и микробиология. Редовен докторант в научна специалност Микробиология с по-тясна насоченост Eнзимология, авторът на „Митове и истини за храненето” е работил и като микробиолог в акредитирана лаборатория за храни и води и химик в лаборатория в производствено предприятие за хранителни добавки.