Наука

Наближава максимумът на Персеидите, които ще озарят небето с до 100 метеора в час

Пенчо Маркишки

Наближава максимумът на най-популярния и изключително красив метеорен поток Персеиди, който озарява небето всяко лято от 17 юли до 24 август. Тази година неговият максимум с около 100 бързи бели метеора за час ще бъде от 22ч на 12 август до 1 ч. на 13 август. Астрофизикът Пенчо Маркишки обясни, че в същата нощ Луната ще залезе в 22:51 ч. за София с 20% осветен диск, след което условията за наблюдение ще бъдат много добри.

Радиантът на потока се намира в съзвездието Персей, което до края на нощта ще се издига все по-високо над хоризонта. На 13 август Слънцето ще изгрее за София в 06h 31m, така че ефективни наблюдения ще могат да се провеждат до около 05h 15m.

Потокът Персеиди се поражда от метеорни роеве, отделящи се от кометата 109P/Swift-Tuttle (Суифт-Тътл). Тя е дългопериодична комета, преминаваща през своя перихелий веднъж на близо 133 години. За последен път 109P премина през перихелия си на 11 декември 1992 г. От около 17 юли до 24 август всяка година нашата планета прекосява тези метеорни роеве, поради което в нощите на тези дати можем да видим повече на брой „падащи звезди“. Персеиди е най-активният метеорен поток през лятото – с около 100 бързи бели метеора за час по време на своя максимум. Той се застъпва по време с два потока Южни δ-Аквариди и α-Каприкорниди, поради което безлунните нощи към края на юли и в първата половина на август са изключително богати на метеори.

Поради това, че се случва в удобно за наблюдение време – във все още топлите августовски нощи, потокът Персеиди привлича вниманието на много астролюбители и любопитни хора от Северното полукълбо на Земята.

За да направите добро наблюдение на метеорите трябва да излезете от града и да отидете на някое спокойно място, където няма светлинно замърсяване. Погледнете към небето и си дайте 30-40 минути докато очите ви свикнат с тъмнината. След това красотата на небесния спектакъл на Персеидите ще ви завладее. Най-важното за всеки наблюдател е да си избере поляна без дървета и планински върхове, които ще скрият част от видимостта към небето.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!