Млади пловдивски математици спечелиха 5 медала от Международно състезание в Пекин
Олимпийци

Млади пловдивски математици спечелиха 5 медала от международно състезание в Пекин

Нов успех за младите български математици. В неделя ученици от СУ „Св. Патриарх Евтимий“ Пловдив спечелиха 5 медала от международното отборно състезание по математика, което се проведе в Пекин. Те се завърнаха в България с 3 сребърни и 2 бронзови медала.

Българските ученици се изправиха пред конкуренцията на състезатели от 15 страни – Китай, Филипини, Австралия, България, Малайзия, Южна Корея, Индонезия, Тайланд, Виетнам, Бруней, Египет, Испания, Иран, Монголия и САЩ.

Сребърни медали заслужено спечелиха Йоана Илчева (7 клас), Любен Мишев (7 клас) и Адриан Мишеев (5 клас). Бронзови отличия завоюваха Милан Миланов (6 клас) и Ивайло Къртев (6 клас). Победителите получиха своите награди от председателя на журито е Guo Zhen  Zhou.

Състезанието в Пекин се провежда за 9-а поредна година и протича на три етапа:

Първият етап е индивидуално състезание в протича на 3 рунда., всеки рунд е от 10 минути. На първи рунд се дават 8 задачи за по 2 точки на задача. На втори рунд участниците решават  четири задачи, които носят по 4 точки. На трети рунд са две задачи, всяка от които носи по осем точки, обясни г-ж Валя Георгиева – учител по математика в СУ „Св. П. Евтимий“ – Пловдив.

Вторият етап се нарича математическа щафета отборите се разделят на групи по двама човека. За 8 минути първият трябва да реши задачата и да предаде отговора на втория участник,  който трябва да реши своята задача с така подадения отговор и да запише окончателния резултат в листа за отговори.

Третият етап е отборно състезание: за 40 минути целият отбор колективно трябва да реши 20 задачи и да запише техните резултати в листа за отговори. На математическата щафета 20 точки се дават за решена задача общия брой точки са 60. При екипното решаване на задачите 5 точки се дават на една решена задача като общият брой точки са 48.

Това е второто участие на учениците от Пловдив в престижното състезание. Миналата година те спечелиха 5 сребърни и 1 бронзов медал.

Догодина пловдивчани са се зарекли да станат шампиони в Десетото юбилейно издание на турнира.