Образование Олимпийци

Млади български математици спечелиха 5 медала от Младежката балканска олимпиада

Млади български математици спечелиха 5 медала от Младежката балканска олимпиада

Млади български математици завоюваха 5 медала от Младежката балканска олимпиада по математика. Българите спечелиха 1 златен, 1 сребърен и 3 бронзови отличия. В 26-ото издание на международния турнир, на който участват състезатели под 16-годишна възраст, знания премериха над 120 ученици от 11 държави основни участници и 9 страни-гости. Надпреварата се проведе от 30 юни до 2 юли в Босна и Херцеговина.

Златото спечели Илия Василев (9. клас, ПЧМГ). Среброто е за Мая Минкова (7. клас, СУ „Любен Каравелов“, Несебър), а бронзовите отличия са за Сара Илиева (8. клас, ПЧМГ), Мария Касия Петрова (7. клас, ПЧМГ) и Рая Шикова (9 кл, ПМГ Габрово). Малко не достигна за медал за Николай Любенов (8. клас, СМГ). Техни ръководители са Ивайло Кортезов (Институт по математика и информатика към БАН) и Мирослав Маринов.

Целта на Младежката балканска олимпиада по математика е да насърчава и развива математическия талант на учениците и да спомага за създаването на приятелски отношения между участниците от различните държави.