Олимпийци

Младите ни информатици спечелиха 4 медала за България на Европейската младежка олимпиада – eJOI

Младите български информатици отново показаха, че са сред най-добрите в света като спечелиха 4 медала от третата Европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI). В конкуренция с 90 участници от 24 европейски държави родните състезатели завоюваха 3 сребърни отличия и 1 бронзово, съобщава Сдружение на олимпийските отбори по природни науки. Надпреварата се проведе от 23 до 29 август в Марибор, Словения.

Сребърните медали спечелиха Атанас Димитров (8 клас, СМГ), Деян Хаджи-Манич (7 клас, МГ Варна) и Благо Гунев (8 клас, СМГ), а бронзовото отличие завоюва Велислав Гърков (7 клас, 2 СУ София). Техни ръководители са проф. Каталина Григорова и Илиян Йорданов. Заедно с тях в Словения бяха проф. Красимир Манев и гл. ас. Бисерка Йовчева (председател на сдружение eJOI), както и Елена Маринова от Мусала Софт, които са отговорни за съществуването на Европейска младежка олимпиада по информатика.

Какво е eJOI:

Първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI (http://ejoi.org/) се проведе в София от 7 до 13 септември 2017 г. Инициатори на олимпиадата бяха проф. Красимир Манев, Бисерка Йовчева, преподавател в Шуменски университет „Константин Преславски“ и основател на Школа по информатика „А&Б“ в гр. Шумен, Алексей Христов, председател на борда на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) и Елена Маринова, председател на борда за развитие на СООПН и Президент на софтуерна компания Мусала Софт.