Наука

Мисията Chang’e 5 успешно изстреля от Луната модула с материал, който ще се завърне на Земята (видео)

Днес китайската мисия Chang’e 5 успешно изстреля от Луната модула, който съдържа лунен материал. Той бе изведен в окололунна орбита, където ще се скачи с орбиталния модул, който ще го върне на Земята. Само два дни след кацането си на Луната роботизираната мисия успя да събере проби от повърхността и от 2 метра дълбочина, и да натовари около 2 килограма скали и лунен материал. Това е първата възвръщаема мисия на човечеството до естествения ни спътник за последните 44 години, когато последно съветската мисия „Луна 24 “ върна проби от Луната.

Припомняме ви, че мисията Chang’e 5 бе изстреляна на 23 ноември, като включва четири модула – за пребиваване в орбита, за кацане, за излитане и за връщане на Земята.

След успешното кацане на Луната роботизираната мисия се зае да изпълни основните си задачи.

Със сонда проби към 2 метра дълбочина, от където взе проби, както и с лопата загреба от повърхността около модула. След това те бяха поставени в апарат, който днес бе успешно изстрелян. Целта е в орбита около Луната той да се скачи с орбиталния модул в следващите дни, с който ще се завърне на Земята на 16 декември.

Мисията е доста амбициозна и до тук всичко върви по план. Това е поредната мисия на Китай свързана с Луната. Предната Chang’e 4 кацна на обратната страна на естествения ни спътник, като освен стационарна сонда има и работещ луноход.