Наука

Микробиолог: Защо се казват коронавируси, колко са заразни и какво лечение се прилага на болните?

За да внесем повече яснота по темата с коронавирусите MediaBricks.bg се обърна към българския пациентски портал Sanat.io, който е най-новият проект на стартъпа BioSeek. Мисията на платформата „Санацио“ е да предоставя на потребителите си възможност да обменят качествена информация помежду си. В Sanat.io може да намерите медицински лица и учени, които списват авторски статии, осланящи се на научната литература. Така има възможност да се следят новостите в областта и на български език.

Днес публикуваме част от статията на Росица Ташкова (магистър по молекулярна биология и микробиология) за три от основните въпроси, засягащи коронавирусите – какво представляват коронавирусите, колко заразен е новият коронавирус и какво лечение се прилага на болните?

Автор: Росица Ташкова, магистър по молекулярна биология и микробиология

(линк към цялата статия в Sanat.io)

Какво представляват коронавирусите?

Името им идва от специфичния им външен вид, когато се наблюдават под електронен микроскоп – коронавирусите представляват миниатюрни сфери, оградени от топчести белтъци, които наподобяват царска корона. Тези белтъци имат отношение към способността на вирусите да нападат клетките на заразения гостоприемник.

Снимка на коронавируси под електронен микроскоп. Credit: RML, NIAID

Когато чуем думата “ген”, обикновено си представяме двойната верига на ДНК, защото сме свикнали да възприемаме, че само чрез тази молекула се предава генетична информация. Но в света на вирусите всичко може да бъде различно – при някои от тях генетичната информация се съхранява под формата на РНК. Такива са и коронавирусите.

Заедно със SARS и MERS, новият коронавирус SARS-CoV-2 (досега често обозначаван като 2019-nCoV) принадлежи към рода на Бетакоронавирусите. Повечето коронавируси предизвикват обикновена настинка при човека, а при прасета и крави – стомашно-чревни разстройства. Смъртоносни са само няколко от тях, включително споменатите по-горе.

За съжаление към момента няма създадена ваксина [ref. 5] срещу коронавирусите.

Колко заразен е новият коронавирус?

Все още е твърде рано да се определи с голяма точност колко заразен е новият коронавирус. В епидемиологията има два показателя, които ни дават информация колко опасен е даден патоген – репродуктивното число, R0 и леталността, CFR.

Репродуктивното число показва колко души средно ще зарази всеки болен. За добре известния ни грип, тази стойност е равна на 1.3, а леталността е 0.1%. Може да звучи пренебрежимо малко, но вирусът причинява смъртта на между 290 000 и 650 000 души всяка година.

Видео: какво означава експоненциален растеж и значението му за епидемията

Към момента експертите изчисляват, че R0 на новия коронавирус е около 2.6, а леталността – около 1.5% или 15 пъти по-висока от тази на грипа. Това означава, че всеки болен ще зарази още 2.6 души, всеки от тях от своя страна ще зарази по още толкова и броят на заразените ще расте експоненциално. Това лесно може да доведе до пандемия и до смъртта на милиони души по света, ако стойността на R0 не бъде понижена.

Но как може да стане това? R0 зависи от три фактора: риск от предаване на заразата, контактност и продължителност. Ето защо, за да бъде понижено репродуктивното число, се вземат конкретни мерки – носене на маски и специални предпазни костюми, доброволна или принудителна карантина – изолиране на болните, но и на всички останали, за да се снижи до абсолютен минимум контактът между хората. Колкото по-рано бъде диагностицирано заболяването и предприето лечение, толкова по-малка ще е продължителността на периода, в който болният може да предава вируса и толкова по-малко други хора ще бъдат заразени.

За съжаление не е ясно дали и до каква степен SARS-CoV-2 може да се предаде от заразен човек по време на инкубационния период, т.е. докато все още няма симптоми и болният не подозира, че е такъв. Според някои източници [ref. 8] е много вероятно половината от случаите на заболяването да се дължат именно на такъв контакт.

Ако това е така, коронавирусът винаги ще се движи с няколко стъпки пред нас и опитите ни да го спрем ще бъдат силно затруднени. Всеки заразен би могъл успешно да премине през проверката с термокамери, без да бъде установено, че е болен. А не е възможно всеки един пътник да бъде подробно изследван за наличие на вируса.

За да могат да проявят своето действие, вирусите трябва да навлязат в клетките на гостоприемника и да ги подчинят, като използват техните ресурси и механизми, за да се размножават. Вирусите на SARS и MERS са особено добри в това да избягват имунната система и имат дълги инкубационни периоди – средно между 2 и 7 дни, но често цели 14, докато за сравнение, грипният вирус има инкубационен период от само 2 до 4 дни. Все още не е известно как новият коронавирус влияе на имунната система.

Към момента не е изяснена продължителността на инкубационния период на SARS-CoV-2, но според отговорите от анкета [ref. 9], проведена сред 34 заболели души, които са пътували до Ухан, този период средно е 6 дни.

В най-голяма опасност от заразата попадат хората с компрометирана или слаба имунна система, както и по-възрастните хора. На таблицата по-долу ясно се вижда, че най-многобройни са заразените на възраст над 60 години.

Какво лечение се прилага на болните?

За съжаление към момента все още няма специфично лечение за нито един коронавирус. Болните се третират само със средства за облекчаване на симптомите и се разчита по-скоро на собствената имунна система да се справи с инфекцията.

И като цяло има много малко противовирусни вещества, които лекуват, а не просто облекчават симптомите от вирусните заболявания. Но в кризисни ситуации като настоящата, си струва да се опита лечение с помощта на вече съществуващи противовирусни препарати за лечението на други вируси.

Такъв е бил и подходът на лекарите в щата Вашингтон при лечението на първия случай на коронавируса в САЩ [ref. 13]. Те използвали противовирусното вещество ремдесивир (remdesivir) [ref. 14], което все още не е одобрено за приложение и чието първоначално приложение е било за лечение на Ебола. В момента започват две клинични изпитвания [ref. 15] на ефективността и безопасността на веществото.

Веществото не е преминало през всички етапи, необходими за доказване на ефективността и безопасността му. Но приложението му се е наложило поради спешността на ситуацията. В момента пациентът е изписан от болницата и не се наблюдават странични ефекти от ремдесивира.

В момента учените усилено се опитват да открият вещество, което ефективно да потиска развитието на новия коронавирус. В лабораторни условия те са установили [ref. 16], че веществото хлороквин (chloroquine), което се използва за лечение на малария и автоимунни заболявания, също потиска вируса, макар че са нужни по-големи концентрации от тези на ремдесивира.

Но ефективността в лабораторни условия върху клетъчни култури или дори при животни, далеч не гарантира ефективност и при човека. Все пак учените имат надежда, че ремдесивир ще се докаже като подходящо лекарство в хода на клиничните изпитвания.

Някои учени считат, че трябва да се заложи по-скоро на “коктейл от лекарства”, вместо само на едно вещество. И при това лечението да се прилага възможно най-рано, дори още преди първите симптоми да са се появили. Изпитването и одобряването на което и да е от тези лекарствени вещества, би отнело поне две години.

В научните среди бе предложен и още един подход [ref. 17] за решаване на проблема – създаването на широкоспектърни противовирусни лекарства, които да влияят както на коронавирусите, така и на ентеровирусите, някои от които причиняват настинка, заболявания на ръцете, краката и устата, както и “летния грип”. Общото между тези вируси е, че всички те използват сходен ензим протеаза, който е от огромно значение за размножаването им. Учените са изследвали структурата на този ензим и са създали серия от вещества, които да го блокират. Тези вещества са се оказали ефективни срещу коронавирусите и ентеровирусите, поне в лабораторни условия върху клетки. Следващата стъпка е да бъдат изпитани върху животни.

Както търсачката за научна литература BioSeek, така и пациентската платформа Sanatio са напълно безплатни. Целта на екипа е да създаде безопасно, уютно пространство, в което хората да получават и да дават помощ и подкрепа. Основна дейност на BioSeek е да предоставя лесен достъп до научни публикации, клинични проучвания в областта на медицината и биологията.

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!