Олимпийци

(Обновена – сумата е събрана) Медалисти по физика търсят финансиране за участие в Международната олимпиада по експериментална физика (IEPhO)

Медалисти по физика търсят финансиране за участие в Международната олимпиада по експериментална физика (IEPhO)

(обновена към 17 ноември – сумата е събрана – повече информация ТУК)

Изявени български медалисти по физика търсят финансиране, за да участват на Международната олимпиада по експериментална физика (IEPhO), която ще се проведе онлайн. Парите са нужни, за да се заплати таксата правоучастие на българския отбор. Той е в състав Александър Илиев (12 клас, СМГ), Александър Проданов (11 клас, ПМГ Казанлък), Явор Йорданов (11 клас, НПМГ) и Васил Николов (12 клас, ПЧМГ) с ръководители Никола Каравасилев и Георги Александров.

Олимпиадата трябваше да се проведе в края на този месец в Беларус, но поради обстоятелствата около глобалната пандемия, тя ще бъде онлайн през декември. Сумата, която им е нужна е 1 500 евро – като с нея ще бъде покрита таксата за правоучастие на отбора ни.

В това състезание редовно участват едни най-добрите в областта на физиката гимназисти от цял свят. Нашите състезатели са избрани да представят страната ни на база на отличните им резултати на различни състезания по физика през изминалата учебна година. Ръководител на отбора за трета поредна година ще бъде Никола Каравасилев, който е сред най-добрите млади учители по физика и астрономия в България. Той ръководи няколко олимпийски отбора, които участват в най-престижните състезания по природни науки в света. Ученици на Никола редовно печелят медали за България. Заедно с него, тази година ще бъде и втори ръководител – Георги Александров, който до преди година бе изключително успешен състезател по физика и астрономия, спечелил десетки медали за България.

С 5 медала се прибраха българските гимназисти от Европейската олимпиада по физика
©MediaBricks.bg

Александър Проданов е един от най-добрите ни състезатели по физика и астрономия. Той има няколко отличия на международно ниво, измежду които бронзов медал от Международната олимпиада по физика (2019) и златен медал от Европейската олимпиада (2020).

Успех! Злато и бронз за българските ученици от Международната олимпиада по експериментална физика

Васил Николов има зад гърба си три участия в Международната олимпиада по астрономия (с бронзови медали), едно на тази по физика (също бронзов медал), а през миналата учебна година той спечели златен медал именно от Международната олимпиада по експериментална физика, като сега има всички шансове да повтори постижението си.

С 6 медала се завърнаха българските ученици по астрономия от Международната олимпиада
©MediaBricks.bg

Явор Йорданов е двукратен участник в Международната олимпиада по астрономия (сребърен и бронзов медал), а също и сребърен медалист от тазгодишната олимпиада по астрофизика. Той е много опитен експериментатор, като вече има публикация в научно списание.

Отлично представяне и 5 медала за българските ученици на Европейската олимпиада по физика
©MediaBricks.bg

Александър Илиев е медалист по физика от последното издание на Европейската олимпиада.

Всеки, който желае да подпомогне участието им на Международната олимпиада по експериментална физика – може да се свърже с техния ръководител Никола Каравасилев на мейл: [email protected]

Отборът и неговите ръководители изказват своята най-искрена благодарност към всеки, който им окаже съдействие.

Миналата година отново благодарение на много добри хора и фирми, които се свързаха с ръководителя им Никола Каравасилев, след публикация в MediaBricks.bg, само за един ден бяха събрани средствата за финансирането на двама ученици (Васил Николов и Иво Петров) за транспорт и такса правоучастие. Те завоюваха един златен и един бронзов медал за България.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!