Образование

Мартин Копчев спечели Международния конкурс по програмиране CodeIT на Мусала Софт

Мартин Копчев спечели Международния конкурс по програмиране CodeIT на Мусала Софт

Днес президентът Румен Радев връчи наградите на победителите от Международния конкурс по програмиране CodeIT на Мусала Софт. Победител в генералното класиране е Мартин Копчев от Габрово. На второ място е Виктор Терзиев от София, а на трето – Тодор Бончев от Враца. Това е 18-то издание на конкурса, който се организира от софтуерна компания Мусала Софт под патронажа на президента на Република България.

Мартин Копчев спечели Международния конкурс по програмиране CodeIT на Мусала СофтМартин Копчев е ученик в VIII клас на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово. Със състезателна математика се занимава от 2010 г., а с информатика от 2013 г. През 2017 г. и 2018 г. участва в национални и международни състезания по информатика и математика, в които печели призови места. През 2017 г. е единственият български ученик, класиран в два национални отбора на България – по информатика (отбор А, Капитан на отбора) и математика (отбор В) за ученици до 15,5 години. Има десетки национални и международни отличия по математика и информатика, сред които златен медал от първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI (София, септември 2017 г.), златен медал (поделен) с втори резултат от XI Младежка Балканска олимпиада по информатика за ученици до 15,5 години, Сребърен медал (поделен) от XII Открита московска олимпиада по информатика (Москва, март 2018 г.) и много други.

В класирането за младежи, първи стана Благойче Павлески от Прилеп, Македония. На второ място се класира Виктор Кожухаров от Русе, а трети се нареди Дориян Лендвай от Поповача, Хърватия.

В приветствената си реч към финалистите в Международния конкурс по програмиране CodeIT, държавният глава Румен Радев заяви: „Бъдещето на икономиката е във високите технологии, а те се основават на цифровите технологии и информатиката. Затова надеждата ни е във вас“. Той благодари специално на организаторите от Мусала Софт, както и на партньорите и приятелите на конкурса и допълни: „Пожелавам на състезанието CodeIT с подкрепата на всички вас да множи своите успехи, да привлича все повече млади хора, да разширява областта на знанията, в които се състезавате, да допринася за по-високо ниво на образование и наука в България и на Балканите.“

Мартин Копчев спечели Международния конкурс по програмиране CodeIT на Мусала СофтНа събитието присъстваха представители на академични институции, представители на неправителствени организации в областта на информационните технологии, спонсори и партньори на състезанието.

„Международният конкурс по програмиране CodeIT отново събра блестящи таланти в състезателното програмиране. Това е една от най-дългосрочните инициатива на Мусала Софт и се гордеем, че отново получихме подкрепа от президентската институция, от най-елитните образователни и академични институции, от бизнеса и неправителствения сектор. Убедени сме, че тези млади хора ще бъдат сред лидерите на софтуерната индустрия и сме щастливи да бъдем част от техния път към върха“, сподели Елена Маринова, президент на Мусала Софт.

Класиране на 12-те финалисти от Сезон 2017-2018:

 • 1 място: Мартин Копчев (Габрово, България) – 8 клас в Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово
 • 2 място: Виктор Терзиев (София, България)  – 12 клас в Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“
 • 3 място: Тодор Бончев (Враца, България) – софтуерен разработчик в международна компания
 • 4 място: Алекса Плавшич (Крагуевац, Сърбия) – 2 курс студент в Рачунарски факултет в Белград, Събрия
 • 5 място: Радослав Димитров (Пловдив, България) – Образцова математическа гимназия „Акад. К. Попов“, гр. Пловдив
 • 6 място: Емил Инджев (Русе, България) – 12 клас в ПМГ „Баба Тонка“, гр. Русе
 • 7 място: Станислав Николов (София, България) – 10 клас, Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“
 • 8 място: Виктор Лучич (Сомбор, Сърбия) – 11 клас в гимназия „Велико Петрович“
 • 9 място: Вилим Лендвай (Поповача, Хърватия) – 4 курс в XV гимназия в Загреб, Хърватия
 • 10 място: Душко Обрадович (Сомбор, Сърбия) – преподавател в гимназията в Сомбор (High School of Sombor)
 • 11 място: Петър Няголов (Русе, България) – 11 клас в ПМГ „Баба Тонка“, гр. Русе
 • 12 място: Антъни Господинов (Ямбол, България) – 10 клас, Природо-математическа гимназия „Атанас Радев“

Класиране CodeIT Junior 2017/2018:

 • 1 място: Благойче Павлески (Прилеп, Македония)  – ООУ „Кире Гаврилоски Яне“
 • 2 място: Виктор Кожухаров (Русе, България) – 9 клас в ПМГ „Баба Тонка“, гр. Русе
 • 3 място: Дориян Лендвай (Поповача, Хърватия) – 8 клас в Основното училище в Поповача
 • 4 място: Георги Петков (София, България) – 8 клас, Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“
 • 5 място: Румен Михов (Ямбол, България) – 8 клас, Природо-математическа гимназия  „Атанас Радев“

Мартин Копчев спечели Международния конкурс по програмиране CodeIT на Мусала СофтФиналният кръг на конкурса се проведе на 3 юни (неделя) между 12:30 и 17:30 ч. в София. Участниците в него бяха определени сред състезателите, които постигнаха най-добри резултати от шестте предварителни (онлайн) кръга на международното състезание по програмиране, които се проведоха в периода между октомври 2017 г. и май 2018 г.

Традиционно всяка година финалистите в Международния конкурс по програмиране CodeIT имат възможността да се срещнат с известен гуру на състезателното програмиране. Специален гост на конкурса тази година беше Иван Катанич от Хърватия, дългогодишен състезател по програмиране, заслужил множество отличия от международни олимпиади и конкурси, включително златен медал от IOI и два сребърни медала от ACM ICPC. Той изнесе лекция пред финалистите в CodeIT и разговаря с тях за всичко, което им беше интересно да научат от един гуру на състезателното програмиране. Катанич подготвя учениците от отбора по информатика на Хърватия и е автор на задачи за състезания.

Мусала Софт сърдечно благодари за подкрепата на президентската институция в лицето на патрона на финалния кръг на CodeIT – президентът на Република България Румен Радев.  Компанията изказва признателност към домакинa на церемонията по награждаване – Президентство на Република България, както и към домакина на финалния кръг от конкурса Интерпред  – Световен търговски център София.

Организаторите изказват признателност към патроните на шестте предварителни кръга на конкурса тази година:

 • I кръг: Проф. Красимир Манев, президент на Европейската младежка олимпиада по информатика (eJOI) и почетен председател на журито на CodeIT и проф. д-р Александър Тормазов, ректор на Университета Иннополис, Русия
 • II кръг: Проф. дтн инж. Георги Михов, ректор на Технически университет София
 • III кръг: Проф. дфн Анастас Герджиков и Софийски университет „Св. Климент Охридски“
 • IV кръг: Акад. Юлиан Ревалски, Председател на Българска академия на науките
 • V кръг: Д-р Стивън Съливан, Президент на Американски университет в България
 • VI кръг: Инж. Иван Тотев, кмет на Община Пловдив

Мусала Софт благодари на всички партньори и спонсори на Международния конкурс по програмиране CodeIT Сезон 2017-2018: Американска фондация за България, AMG Publishing, Area 52 Trampoline Park, ASBIS, ATG – Официален представител на Samsonite, Brother, Cartridge.BG, Ciela, Colliers, Edoardo Miroglio, ERP, JOY Optics, Grand Optics, ZEISS VISION CENTER, Lufthnasa, Парк Хотел МОСКВА, Prestigio, Rapido, Ubisoft, WEBIT, WоW Gadgets Shop.

В неделя е финалът на Международния конкурс по програмиране CodeITCodeIT (http://codeit.bg/) е едно най-старото състезание по програмиране в света и най-елитният частен конкурс по информатика у нас, който традиционно се провежда под патронажа на Президента на Република България. С изключение на финала, всички предварителни кръгове са неприсъствени и се провеждат онлайн през сайта на конкурса. Освен общото класиране, има отделно “Junior” класиране за ученици до 8 клас.

Международният конкурс по програмиране CodeIT е една от най-дългосрочните инициативи на Мусала Софт, стартирала от основаването на компанията през 2000 г. CodeIT e част от политиката за корпоративна социална отговорност на Мусала Софт и от стратегията за стимулиране на всички с интереси в областта на алгоритмите, програмирането и информационните технологии. Мусала Софт вярва, че качественото и ефективно обучение и създаването на възможности за изява на талантите в тази област насърчават техния стремеж за развитие и допринасят съществено за по-доброто бъдеще на софтуерната индустрия.

CodeIT няма възрастови ограничения за участниците, но основната група състезатели  са ученици и студенти със засилени интереси в сферата на алгоритмите и състезателното програмиране – много от тях медалисти от национални и международни олимпиади. Конкурсът протича ежегодно в 6 предварителни онлайн рунда и финален присъствен кръг в партньорство с компании, неправителствени организации, ИТ асоциации и водещите образователни институции в България.

Шестте задочни (online) кръга на CodeIT включват:

 • Три кръга „СПРИНТ”, всеки от които включва 5 „бързи” задачи. Този вид задачи са обвързани с намиране на точен резултат за всяко едно задание;
 • Три кръга „МАРАТОН”, всеки от които включва 1 задача. В този тип кръг се търси оптимален за решение на заданието резултат;

През месец май се провежда финалният присъствен кръг, в който участват дванадесетте най-добри състезатели през сезона.

Различните кръгове се редуват регулярно всеки календарен месец, като началото на състезанието е през октомври. Разнообразието от задачи/кръгове цели да постави участниците в различни ситуации и да им даде възможност да демонстрират пълния диапазон от своите знания и умения по програмиране.