Opportunity
Наука

Марсоходът Opportunity работи 5000 марсиански дни или 4910 повече от планираното

На 7 юли 2003 г. от Земята е изстрелян марсоходът Opportunity. Той е вторият апарат от мисията на NASA Mars Exploration. Първият – Spirit, и е изстрелян месец по рано към Червената планета. Срещу вложени 820 млн. долара в мисията учените се надяват тя да е успешна, ако двата робота издържат поне 90 марсиански дни на планетата (1 марсиански ден е равен на 24 часа и 39 минути).

Opportunity каца на Марс на 24 януари 2004 г.

На 15 февруари 2018-а Opportunity изпрати до Земята снимка на залязващото Слънце. Това беше неговият 4999 залез на Червената планета.

Opportunity

Уникално!

Апаратът е захранван със слънчеви батерии и учените никога не са предполагали, че ще успее да оцелее дори и една зима на Марс. Прахолякът и бурите са огромно предизвикателство пред роботизирания геолог на име Opportunity. Големият колкото количка за голф марсоход, вече е „преживял“ цели 8 зими. За това време той е постигнал изключителни неща.

Достиженията му в цифри са впечатляващи. За тези 5000 марсиански дни той е изминал 45 километра от мястото си на кацане. Дори успява да се измъкне след като остава заклещен в пясък за цели 38 марсиански дни. Изпратил е повече от 225 000 снимки, които са достъпни онлайн.

Шефът на мисията Джон Калас споделя, че по-важното от тези цифри са невероятните открития, които Opportunity е направил за тези 5000 марсиански дни.

Едно от най-важните открития апаратът прави 6 месеца след като стъпва на повърхността. А именно, че на Червената планета със сигурност е имало вода! За първи път той изготвя топлинен профил на марсианската атмосфера. Също така набавя доста нова информация относно естествените сателити на Марс – Фобос и Деймос.

Бъдещето ще покаже още колко марсиански дни Opportunity ще продължи да работи над първоначалните 90, за които е бил проектиран да издържи.