Маргарита Маринова, старши инженер в SpaceX: Мечтата за Марс вдъхновява поколения
Наука

Маргарита Маринова, старши инженер в SpaceX: Мечтата за Марс вдъхновява поколения

Родената в София Маргарита Маринова напуска България, когато е на 10 години.  Семейството й първоначално се мести във Виена, но след една година в австрийската столица се мести в Канада. След като завършва гимназия в Торонто, Маргарита е приета да следва Космическо инженерство в Масачузетския технологичен институт. По-късно защитава докторска степен по Планетарни науки в друг елитен университет – Калифорнийския технологичен институт. Сега е част от екипа на SpaceX, където отива през 2013 г., след 3 години работа за NASA.

Предлагаме ви кратко интервю, което старши инженерът в SpaceX  с български произход е дала пред сайта canada2067, превод и редакция mediabricks.bg:

– Опиши ни какво точно правиш в работата си.

– Едно от нещата, когато наистина харесвам в работата си е, че се занимавам с толкова много различни неща. Предполагам, че това е характерно за много професии, но дори не се замисляме. Аз съм заета с обмисляне на варианти за колонизиране на Марс, с екипа ми проектираме ракетни инсталации, изваждаме си уроци от това, което вече е направено, като на всеки етап си партнираме с много хора. Големият спектър от активности пасва добре на моите широки интереси: от тестване на ракетни дюзи в Германия, през изучаване на екстремни среди за живот като Антартика или повърхността на Марс, до разработването на ракети за многократна употреба.

Харесва ми да гледам на проблемите от различна гледна точка, което ми дава по-добра перспектива и ми позволява да допринеса за новаторски решения. Изучавала съм математика и природни науки, а също имам и практически опит, затова знам откъде да подхвана една по-сложна задача. Освен това съм се убедила, че наистина много важно да се вслушвам внимателно във всеки около мен и да чета научни публикации.

– Какво влияние оказва твоята работа върху живота на обикновения човек?

– Всеки човек се нуждае от вдъхновение и от това животът му да става по-лесен. Смятам, че работата ми оказва въздействие върху двете неща. Устремът към Марс подобрява животът ни, като дава възможност за по-икономично изстрелване на сателити около Земята (примерно сателити, които да помагат за предсказване на суши и бури). Но и развива новите технологии (кога за последно използвахте GPS?). Тази работа също вдъхновява поколения да мечтаят за това какъв би бил животът ни, ако светът обедини усилия върху решаването на един труден и удивителен проблем.

– Какво те мотивира в кариерата?

– Когато бях дете, постоянно исках да гледам към звездите. Мечтаех си за това какво е да съм там, да „докосвам звездите“. Мечтата ми беше разпалена още повече, когато родителите ми разказаха за Юри Гагарин – първият човек в космоса. Останах като хипнотизирана. Изненадващо, останах вярна на тази страст да откривам и да търся отговор на въпроса какъв би бил животът ни в далечен и различен свят. Този изследователски дух ме води, когато изучавам екстремни среди за живот на Земята или когато създавам ракети, с които да стигнем до Марс. Чувствам се удовлетворена от това, че изучавам нещо, което никога преди не сме познавали. Когато късно през нощта правя научни проучвания си мисля: „Уоу, може би току-що открих нещо, което никой друг в света не знае“. Може да е нещо съвсем малко, но много готино в онзи миг, когато държа малкото парченце информация към световното познание.

– Опиши ни твоя кариерен път

– Това, с което се занимавам днес е невероятно близко до желаната ми работа, когато бях в гимназията: комбинация от наука и инженерство, които да ни помогнат да разберем Марс и да изпратим хора там. Когато бях ученичка ми казаха да помисля за други опции и професии, но аз бях решила какво искам да правя. Мнозина сигурно биха нарекли това твърдоглавие, но трябваше да продължавам да преследвам целите си, независимо от това колко е трудно. Предполагам, че другото, което е оказало влияние е това, че още от малка постоянно си задавах въпроси и исках да научавам повече. От това да смеся жълто и синьо, за да се убедя, че става зелено, до научни експерименти или четенето на книги от университетската библиотека в опит да ги разбера.

Имах много предизвикателства по пътя си, но любимите ми бяха тези, които не можех лесно да премина, защото накрая научавах нещо наистина чудесно. Има неща, които не можете да контролирате, но си мисля, че най-важното е да знаете какво искате. Защото има много пътища до целта. Важно е и да намерите хора, които подкрепят и уважават вашата страст.

– Какво правиш извън работа?

– Времето ми извън работа е доста запълнено. Обичам да съм навън – на туризъм, на къмпинг, на палатка или като карам ролери. Също ми харесва да чета, да прекарвам времето си с приятели, да танцувам салса и да карам хеликоптер – искам постоянно да съм активна. А и започвам да уча испански.

– Какъв съвет би дала на тези, които искат да преследват подобна кариера?

Силата на успеха се крие в това да се водите от това, което обичате. Правете това, което искате, а не слушайте останалите кое е „правилната посока“. И определено учете много математика, защото тя ще ви позволи да се развиете във всяка сфера – инженерни науки, биология или изкуство.