EnteR Наука

Любов Костова: Готови сме с нова порция вдъхновение за бъдещето със Софийски фестивал на науката 2020

Финалът на FameLab 2019 е състезание за комуникатори на науката, от което всички печелят (видео)
©MediaBricks.bg

Една Любов може да направи от една опашка пред една зала мащабен фестивал за популяризиране на науката, който през 2020-а става на 10 години. Тази Любов е директорът на Британски съвет в България – Любов Костова. Тя заедно със своя прекрасен екип превръщат Софийски фестивал на науката в празник на знанието, който всяка година събира и вдъхновява все повече малки и големи фенове на науката. Днес публикуваме нейния разказ от сайта на Британски съвет за приключението, което тя и страхотните й колеги са изминали през последните 10 години и какво ни предстои да видим на 26 и 27 септември в София Тех Парк.

Любов Костова:

Като днес си спомням онзи 11 май 2011 г. – сълзите ми от вълнение при вида на опашката чакащи да влязат пред (единствената) зала/шатра в Докторската градина за разговор за ядрена физика; удивлението от онова малко момченце, което присъстваше на почти всички (двадесетина за 4 дни) събития и задаваше въпроси; ентусиазмът на шепата доброволци, заедно с които почистихме градинката след събитието; надхвърлилият дори най-смелите ми мечти искрен интерес на медиите; сравнимото с най-добрите примери на комуникация, които бях виждала до момента в Обединеното кралство качество на българските учени; сладката умора на екипа ни (от трима) след развалянето на шатрите (в което сами участвахме); изключителната благодарност към партньорите ни, които застанаха зад налудничавата ни идея „на зелено“.

Минаха 10 години оттогава. Много неща се промениха – променихме мисленето за наука като част от културата на един град и фестивалът стана разпознат в категория „Значими събития“ от столичния Културен календар, пренесохме се в Театър София и Парк Заимов, а след това надраснахме и тези пространства и сега потокът на публиката ни се нуждае от няколко различни по размер зали в щедрото пространство на София Тех Парк.

Финалът на FameLab 2019 е състезание за комуникатори на науката, от което всички печелят (видео)
©MediaBricks.bg

Там с вещина вече програмираме 80 събития в два дни – знаем далеч по-добре как да съчетаем традиционно силния интерес към звездите и надеждите ни да станем бипланетарни същества с наболелите теми за редакция на гени, за стареенето и лазерните нанотехнологии. С нараснала увереност експериментираме и въвеждаме нови елементи, които още веднъж доказват до каква степен науката и технологиите са вплетени органично във всеки аспект от живота ни – художник ще разговаря с философ защо все по-често търси вдъхновение в научни факти; музиканти ще излязат на сцената с физик; ще чуем за физиологията на пеенето; ще видим стенд-ъп научна комедия; ще говорим по изключително сериозната тема за климатичните промени и съвсем не на шега ще чуем предупреждения за вредите от различни диети. Ще се запознаем с илюстратор на научни книги и ще говорим за scifi. Ще надникнем в постиженията на български учени от миналото, на български учени в Обединеното кралство и на проектите, одобрени за финансиране в България. Ще срещнем истински светила – от България и още няколко държави, и дори ще поумуваме дали ще има учени с изкуствен интелект.

Много повече и по-мотивирани са доброволците ни, екипът на фестивала, както и посетителите – още преди да отворим системата за резервации вече получихме запитвания от най-нетърпеливите ни фенове и въпреки отлагането на фестивала за септември училищната програма, която ще проведем изцяло онлайн в условията на Covid-19, вече се пълни със заявки от учители.

Тази година още нещо се промени – освен че създадохме Ден 0  през м. май, направихме детайлен план за антиепидемични мерки, за чието стриктно спазване ще се грижим по всяко време на фестивала. Молим и вас да бъдете бдителни, включително към собственото си състояние – ако проявите симптоми или сте в контакт със заразени хора, останете си у дома. Ние си запазваме правото да отпращаме посетители, които не следват мерките за безопасност. Случайно или не, още от м. януари, когато програмата на фестивала беше почти готова (и неколкократно променена след м. април), в центъра на Х-ия юбилеен Софийски фестивал на науката поставихме темата за възрастта и човешкото здраве – физическо и психично.

Апропо – онова момченце от първите редове през 2011 г. вече е гимназист и ходи по олимпиади по физика, в мотивационни писма за прием в университети млади хора вече посочват свое посещение на фестивала като вдъхновение да изберат природоматематическа или инженерна кариера, други екипи събраха кураж да представят наука публично.

Едно нещо обаче не се промени – силната подкрепа на партньорите ни.

Дотук стигнахме и благодарение на подадената ръка от единомишленици, с мнозина от които крачим заедно от самото начало като МОН и Столична община, Microsoft, Bea Solutions и Maxxium, Аурубис и А1, БАН, Форум Демокрит, Програмата, университети, чуждестранни културни центрове и посолства, неправителствени организации и медии, а по пътя привличаме нови партньори като Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители, Нетера и Овергаз, и много други.

Наистина от сърце им благодарим – това не е реклама, а искрено признание за професионализма им, изразен в споделената отговорност да подкрепяме развитието на критично мислещи граждани, осведомени и разбиращи света около нас, боравещи свободно със знанието като международен език за просперитет и мир, по-устойчиви пред заплахата на фалшивите новини и псевдонаучни твърдения, и по-решени да дадем своя принос за бъдещето на света ни.

Както казват монтипайтъновците – and now for something completely different!

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!