Луната няма тъмна страна, а далечна…
Наука

Луната няма тъмна страна, а далечна…

След историческото кацане на китайския апарат Chang’e 4 на далечната страна на Луната (на 3 януари 2019) бяха разпространени и първите снимки. Част от тях са на лунохода Yutu-2 как се движи по лунната повърхност. След това в социалните мрежи се появи доста солидна вълна от учудени потребители, че на снимките се вижда осветена повърхност и представата им за „тъмна“ страна на Луната не се оправдава. Истината е, че Луната няма „тъмна“ страна, а далечна или обратна. Така се нарича половината на Луната, която не се вижда от Земята, и всъщност получава точно толкова количество светлина, колкото и видимата страна.

Луната няма тъмна страна, а далечна…

Защо виждаме само едната страна на Луната? Това се дължи на факта, че Луната има синхронно въртене спрямо Земята. С други думи времето, за което Луната се завърта около Земята, е равно на времето, за което извършва ротация около оста си. Така само едната й страна е видима от планетата ни. Другата страна на Луната (далечна или обратна) остава винаги скрита от Земята, освен малки части в близост до хоризонта вследствие на лунната либрация. Синхронното въртене на Луната е резултат от действието на приливните сили на Земята, които са намалили значително момента на импулса на Луната скоро след нейното формиране.

Луната няма тъмна страна, а далечна…
Далечната страна на Луната

Може да се каже, че един от заподозрените за грешната представа, че Луната има „тъмна“ страна е… Pink Floyd. Името на техния страхотен албум от 1973-а The Dark Side of the Moon („Тъмната страна на Луната“) доста успешно изгражда грешната илюзия, че естественият спътник на Земята има страна, която не се огрява от Слънцето.

Друг любопитен факт за далечната страна на Луната е, че това е най-защитеното от земни радиовълни място в Слънчевата система. Все пак, за да получаваме данни от Chang’e 4 китайските учени изпратиха няколко месеца по-рано и сателита Queqiao в орбита около нея, който да ретранслира сигналите до Земята.

Човечеството за първи път вижда другата страна на Луната чрез съветския апарат „Луна 3“, който през 1959 година прави и първата снимка.

Луната няма тъмна страна, а далечна…

Също така е хубаво да знаете, че жителите на Южното полукълбо на Земята спрямо тези в Северното полукълбо виждат луната „наопаки“…

Луната няма тъмна страна, а далечна…