Луната, Венера и Плеядите ще ни предложат небесно шоу през следващите няколко нощи
Наука

Луната, Венера и Плеядите ще ни предложат небесно шоу през следващите няколко нощи

През следващите нощи от България ще наблюдаваме истински небесен спектакъл с главни герои Луната и Венера, а няколко дни по-късно планетата ще премине визуално и през Плеядите. Специално за MediaBricks.bg астрофизикът Никола Каравасилев ни разкрива колко интересни неща ще видим още от тази вечер, както и на 3 април при ясно небе.

Още днес малко след залез ще можем да видим тънкия лунен сърп в близост Венера. Те ще се намират над западния хоризонт и ще бъдат видими почти веднага след като Слънцето залезе (днес в 18:48 ч. за София). Времето за наблюдение, с което ще разполагаме, е около два часа и половина в зависимост от това колко е висок хоризонтът ни.

Венера изглежда като изключително ярка, бяла звезда, която не може да бъде сбъркана с никое друго светило. Тя е по-ярка от всички останали обекти на нощното небе, с изключение на Луната. От своя страна, Луната днес е във фаза четири дни след новолуние и в следващите дни ще продължи да нараства. Сближаването (или както е научният термин – съединението) между Венера и Луната дори може да бъде заснето с помощта на качествен фотоапарат, поставен върху неподвижна стойка. Подобна гледка ще можем да наблюдаваме и през следващите месеци.

След броени дни Венера ще ни предложи още едно интересно явление. Гледано от Земята, на 3 април тя ще премине между звездите от разсеяния звезден куп Плеяди. Той се намира в съзвездието Бик и е един от малкото звездни купове, които могат да бъдат видени с невъоръжено око. Най-добре е явлението да бъде наблюдавано с телескоп. Дори и с неголям инструмент би трябвало да се виждат ярките звезди от Плеядите и между тях ярката планетата Венера. С невъоръжено око, вероятно явлението няма  да е толкова впечатляващо, особено ако наблюдателят е в голям град с осветено небе.

Нека си пожелаем ясно небе!

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!