Наука

Лошо време отложи историческото изстрелване на астронавти от SpaceX за 30 май (видео)

Лошо време отложи историческото изстрелване на астронавти от SpaceX за 30 май

16 минути и 53 секунди преди изстрелване лошо време отложи историческото извеждане на астронавти в Космоса от частната компания SpaceX. Следващият опит за изстрелване на пилотирания космически кораб Crew Dragon ще се проведе на 30 май в 22:22 ч. българско време.

При успех на цялата мисия ще означава, че ракетата Falcon 9 и капсулата Crew Dragon ще бъдат лицензирани за оперативни пилотирани мисии, първата от които ще се състои по-късно тази година. Crew Dragon е космически кораб, предназначен да лети с астронавти за полети в ниска околоземна орбита и да превозва екипажи за НАСА до МКС.

От вестник „Телескоп“ припомнят, че през 2016 НАСА избра SpaceX като една от двете компании (другата е Boeing), които да създадат космически кораб и да превозват с него астронавти до космическата станция. Crew Dragon е нова пилотирана версия на космическия кораб Cargo Dragon на SpaceX, с който компанията на Илън Мъск извършва товарни мисии за американската космическа агенция до станцията от 2012.

При редовните полети Crew Dragon ще превозва по четирима астронавти, но капсулата може да побере до седем души. Извежда се с ракета Falcon 9.

И двата космически кораба, товарният и пилотираният, са за многократно ползване, както и първата степен на Falcon 9, като до сега много ракети са летели и кацали на земята или на плаваща платформа в океана. Също някои капсули на Cargo Dragon са ползвани неколкократно. SpaceX ще се стреми да направи същото и с Crew Dragon.

За разлика от товарния кораб, Crew Dragon има система за автоматично прекратяване на полета и аварийно отделяне от ракетата, направени за гарантиране живота на екипажа в случай на възникнали проблеми по време на излитането към орбита, която система бе успешно тествана в началото на тази година.

Сервизният модул на Crew Dragon има няколко лъскави перки, както и слънчеви панели, монтирани директно върху неговия корпус, а не както е при товарния вариант, при който има разгъващи се слънчеви панели.

 

Етикети:
Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!