Наука Образование

Лауреатите на конкурса „Предприемач в науката“ са първите трима лектори на безплатното обучение тази есен

Лауреатите на конкурса „Предприемач в науката“ са първите трима лектори в новия сезон на безплатното обучение

Тази есен ще се проведе третото издание на безплатното обучение „Предприемачи в науката“ с конкурс за 30 000 лева. Организаторите от фондация „Карол Знание“ обявиха, че първите трима лектори през есента ще бъдат лауреатите на конкурса в предните две издания – д-р Иван Лютаков, д-р Илиян Попов и инж. Недислав Веселинов. Тази година обучението ще се проведе за първи път изцяло онлайн от 23 септември до 2 декември. То е практически ориентирано, като водещи лектори от света на бизнеса и науката ще предадат своя опит на младите учени. „Предприемачи в науката“ е насочено към докторанти последна година и учени, защитили докторска степен през последните пет години в областите: инженерни науки, нови материали и нови технологии.

Участниците в програмата ще научат от първа ръка истинските истории на тримата учени, които със средствата от наградата показват, че реализацията на идеите им е възможна.

В първото издание на конкурса голямата награда спечели проектът за електронно хапче EnhanCAP на д-р Иван Лютаков. Той получи финансиране за проекта си „Механично електронно контролирано хапче“ в размер на 30 000 лв.

Фондация Карол Знание прави второ издание на програмата Предприемачи в науката с награда от 30 000 лева

Второто издание бе още по-оспорвано и фондация „Карол Знание“ реши, че двама млади учени си поделят голямата награда в конкурса „Предприемачи в науката“Това са д-р Илиян Попов и инж. Недислав Веселинов с проектите им – за батерия магнезий-въздух и за изграждането на планетариум в София.

Фондация Карол Знание връчи наградите си за докторантска стипендия и „Предприемач в науката“ за 2020 г. (видео и снимки)
©MediaBricks.bg

Д-р Илиян Попов е инженер, с докторска степен, главен асистент в Институт по Електрохимия и Енергийни Системи, БАН. Разработва Екологична батерия магнезий-въздух Oxymet. Когато всичко замря, в началото на извънредното положение, той закупи със средствата от наградата 3D принтер и се изолира работно, за да принтира моделни тестови клетки на индустриалната батерия. Различният им дизайн позволява те да бъдат прилагани и в други системи метал-въздух.

Фондация Карол Знание връчи наградите си за докторантска стипендия и „Предприемач в науката“ за 2020 г. (видео и снимки)
©MediaBricks.bg

Инж. Недислав Веселинов е докторант от Физическия факултет на СУ, който изненада журито на конкурса като доведе целия си екип, донесе два телескопа, два монитора, един дрон и много настроение със своя pitch deck. Това беше една от най-впечатляващите презентации в конкурса, с която инженерът авиоконструктор спечели подкрепата за Експериментално конструкторско бюро “Фотоника”. Няколко месеца по-късно той е готов за стартъп и произвежда елементите на планетариума – един от представените проекти.

Основната цел на „Предприемачи в науката“ е изграждане на предприемаческо мислене и умения, които ще позволят на учените да търсят най-адекватното продължение на своята научна работа към индустрията, създаване на партньорства, осигуряване на финансиране, стартиращ бизнес, патент или друг вид реализация.

Носителят на годишната награда, в размер на 30 000 лв., се избира от жури в конкурс, проведен след края на обучението. Наградата ще бъде получена през 2021 г. В конкурса кандидатстват само участници, завършили пълния курс на обучението „Предприемачи в науката“.

Кандидатстването в програмата Предприемачи в науката е отворено до 31 август 2020 г. Трябва да се попълни формуляр и да се изпрати на адрес [email protected]. Повече информация ТУК.

Изискванията – докторанти и млади учени

  • Докторанти, които към датата на кандидатстване са в последна година на своето обучение, редовна, задочна или свободна форма;
  • Учени, защитили докторска степен до 5 години преди датата на кандидатстване в конкурса.
  • За участие в обучението Предприемачи в науката могат да кандидатстват докторанти и учени, работещи в областта на инженерни науки, нови материали и нови технологии. След края на курса участниците могат да участват в конкурса „Предприемач в науката“ за стипендия в размер на 30 000 лв.

Лектори в програмата са предприемачи и мениджъри от корпоративния сектор, хора с научни титли, изградили собствен бизнес, учени, с опит в трансфера на технологии, финансирането на проекти, българи, учени и предприемачи, работещи в различни точки на света.