Наука

Кратък наръчник при самоизолация от бившия командир на МКС Крис Хадфийлд (видео)

Кратък наръчник при самоизолация от бившия командир на МКС Крис Хадфийлд (видео)

На 21 март един от най-популярните астронавти и командири на Международната космическа станция Крис Хадфийлд отправи кратко видео послание с четири основни стъпки за справяне със самоизолацията. Той е сред най-известните популяризатори на науката основно със своите видеа от борда на МКС. Именно заради огромния си опит при продължителен престой в изолирана среда Крис Хадфийлд е един от хората, от които е добре да чуем съвети как да се справим във времето на самоизолация. Краткото му видео има за цел да систематизира 4 основни стъпки, за да се ориентирате по-добре и да се справите успешно с мисията – „Остани си вкъщи!“

Предлагаме ви превод на български и видеото публикувано от Крис Хадфийлд:

Здравейте, аз съм Крис Хадфийлд и съм прекарал известно време в самоизолация там… на Международната космическа станция.

Как се справяте Вие със самоизолацията?

Както знаете на борда на МКС си е доста опасно. Въпреки това ние, астронавтите, намираме начин да прогоним страха и да бъдем продуктивни в работата си, въпреки че сме далеч от обстановката на нормалния си живот.

Има 4 основни стъпки, които да правим, за да се справим:

Първо – Да разберем реалният риск, а не просто да се страхуваме. За това намерете достоверен източник и научете конкретно какъв е рискът, пред който сте изправени – Вие, вашето семейство и вашите приятели.

Второ – След това определете точно какво искате да постигнете. Разберете каква ви е мисията за точно този момент. Бъдете наясно точно какво искате да постигнете този следобед, тази седмица или през следващия месец. Какво искате конкретно да свършите?

Трето – разберете точно какви са ви ограниченията. Научете какво ви е позволено да правите. Разгледайте бюджета, с който разполагате. И определете ясно какви са ви задълженията.

Веднъж щом разберете какъв е рискът, каква ви е мисията и какви са ви отговорностите – тогава вземете инициативата в свои ръце.

Четвърто – Започнете да вършите нещата, които са нужни да постигнете мисията. Разбира се, това не винаги ще са нормалните неща, които сте правили до сега:

Първо се погрижете за семейството си.

Започнете нов проект в работата или хобито си.

Научете се да свирите на китара.

Започнете да учите нов език.

Прочетете книга.

Пишете.

Създавайте.

Сега е шансът ви да направите нещо различно, което не сте правили никога преди.

И повторете!

И разбира се, ако смятате, че сте били изложени на коронавируса се самоизолирайте. И ако имате симптоми – болки в гърлото, треска и кашлица, задължително се консултирайте с лекар.

Но никога не е било по-добро време за да се самоизолирате. Толкова много хора имат достъп до интернет.

Реално имате достъп до цялото писано знание, което се намира на края на пръстите ви.

За това пазете се, грижете те се за семейството си и за приятелите си.

Погрижете се за вашия космически кораб!

И пожелавам на всички успешно приземяване!

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!