Наука

Кратка история на… Европейска нощ на учените 2018 (снимки)

©MediaBricks.bg

Колко наука може да се събере в една-единствена вечер? Проверка на екипа на MediaBricks.bg показа, че отговорът е… много. По традиция и тази година България се включи в невероятното приключение на име Европейска нощ на учените. Всеки последен петък на септември вечерта е отделена за наука.

Празникът на знанието бе организиран от Британски съвет и Българска Наука в над 50 места в цялата страна (градове, села и местности, на борда на кораб и дори във влак). Малки и големи имаха възможност да видят хората, които правят наука в България. Учените от десетки университети, училища, школи и академии изнесоха лекции, показаха стотици експерименти, разказаха за своята работа и за резултатите от труда си през годините. Въпреки че Европейска нощ на учените на някои места продължи до полунощ, стотици деца и родители останаха до края, защото знанието е заразно.

Но да започнем от началото на вечерта…

©MediaBricks.bg

Официалното откриване бе в 18 часа в София под купола на Ларгото. Античен комплекс „Сердика“ приюти над 20 щанда за научни презентации. Любов Костова от Британски съвет даде старта, като обяви и победителите в четирите категории на надпреварите по проектите на REFRESH (Relate, Experience, Find Research Everywhere and SHare), финансирани от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“. Още докато официалните гости произнасяха приветствените си думи, стотици деца окупираха научните щандове, за да видят експериментите и демонстрациите и да разберат какви „магии“ правят учените.

©MediaBricks.bg

За най-малките в Музейко бяха подготвени много забавни опити.

©MediaBricks.bg

При роботика.бг децата правиха лицеви опори наравно с малки роботи.

©MediaBricks.bg

Любопитни и зрелищни демонстрации бяха подготвили и на щанда на Детски Научен Клас (ДНК).

©MediaBricks.bg

Под купола на Ларгото се намери и място за състезания с малки дронове, които всеки можеше да управлява.

©MediaBricks.bg

Пазителят на българската техническа памет Антон Оруш изнесе лекция за „Първият български самолет и създателят му Асен Йорданов“, за когото сп. Mechanix Illustrated от 1945 г. пише, че „е толкова важен за американската авиация, колкото и самолетното гориво!“.

Едно от притегателните места в столицата беше София Тех Парк. Там много приятели на науката имаха щандове.

©MediaBricks.bg

От „Апетит за образование чрез практика“ (APE) до различните екпериментариуми на Тех Парка. Астрофизикът Никола Каравасилев разказваше и демонстрираше любопитната история на електричеството и батериите.

©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg

Веднага до него бяха Детски Научен Клас (ДНК), които забъркваха забавни химични опити.

©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg

Физиците от проекта SAT-1 показаха своя малък сателит тип кюбсат, както и сателит в кенче.

©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg

Сред посетителите с много настроение се разхождаше и робота Sanbot, който дори танцуваше с децата.

©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg

От Лабораторията по изкуствен интелект и CAD системи на София Тех Парк бяха изложили дрон и малък робот.

©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg

Нямаше как да мине и без 3D принтери.

©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg

От някои щандове хората си тръгваха с подарък за спомен, като цвете в пластмасова епруветка.

©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg

Имаше и много интересен щанд на технологичното училище към Техническия университет.

©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg

Роботика.бг беше на линия и в София Тех Парк.

©MediaBricks.bg

Един етаж над тях пък беше царството на научните демонстрации из експонатите на TechnoMagicLand. Освен децата и техните родители също се редяха с нетърпение пред входа, за да го разгледат.

©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg

А вътре имаше за всеки по нещо – виртуална реалност, сглобяване на компонентите на компютъра, сапунени мехури и много други предизвикателства по законите на физиката.

©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg

Малко след това Златина Димитрова от TechnoMagicLand изнесе любознателна лекция за историята на багрилата и как човечеството се е научило само да си прави цветовете.

©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg

И тъй като навън вече беше тъмно, а Златина е част и от Корпуса за Бързо Гърмене нямаше как вечерта да мине без огън и гръм.

©MediaBricks.bg

Разбира се, паралелно цялата вечер науката беше посетила над 50 места в 13 града в страната. Например в столицата малко встрани от „Сердика“, в бар „Абордаж“, на борда се качи Гергана Байкушева, която има мисия на реставратор. Тя показа какво е предизвикателството да изследваш един обект на изкуството, да разбереш структурата и материалите, от които е направен, техниката на автора и да откриеш скрити следи.

Пред Минно-геоложкия университет в София учени, водени от най-добрия кулинар сред тях  Аспарух Камбуров, направиха зрелищни демонстрации. Разбира се, основната цел на Европейска нощ на учените е да покажат на децата колко е страхотна науката. Един от начините се казваха „зелен фенер” и „синя звезда“. Палачинките пък идеално се вързаха със знанието за Земята. Зрителите успяха да си заслужат вкусни порции, приготвени от мартършефите, само срещу правилен отговор на въпрос, свързан с повърхността на планетата Земя. С голямо задоволство Аспарух Камбуров заяви, че Европейската нощ на учените е бавен, но сигурен напредък към каузата за по-грамотно и осведомено за научните новости общество. Защото науката е за хората…

сн: bTV
сн: bTV

При тях бяха и нашите приятели от Сдружение на олимпийските отбори по природни науки (СООПН).

Ratio се настаниха в „Терминал 1“, където отбелязаха Европейска нощ на учените, като си говориха за астрономия, химия и биология с Мая Белчева, Мурад Реджеб и Радослав Александров. Те разказаха как изглежда работата им денем и какви въпроси ги държат будни нощем.

сн: Ratio
сн: Ratio

В MOVE.BG Петър Теодосиев от Българска наука представи поредния епизод на „Науката решава проблеми“. Там гостува д-р Иван Иванчев, който е строителен инженер и гл. ас. в Строителния факултет на ВСУ „Любен Каравелов“. В лекцията му бяха разгледани последователността и проблемите, които възникват при едно експериментално изследване на стоманобетонни конструкции.

Димитър Желев и географ.бг се разходиха до Стара Загора. Със себе си взеха и Наско Стаменов от Корпуса за Бързо Гърмене. Резултата бе много знание и зрелище.

Няма как да има научен фестивал без да се погледне към звездите. По традиция в София това можеше да се направи в обсерваторията на СУ „Св. Климент Охридски“ в Борисовата градина, която бе подготвила страхотна програма от кратки лекции за дейността на катедра „Астрономия“, за история на астрономията, за Слънцето и Земята. Паралелно с тях в Национална астрономическа обсерватория Рожен се проведе Ден на отворените врати. Посетителите видяха най-големия телескоп на Балканския полуостров, а работещите в НАО Рожен астрономи разказаха повече за своята работа.

Имаше още десетки места, където науката беше излязла, за да покаже колко е интересна. И колко малко трябва да се влюбиш в нея…

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!