Наука

Красива наука! Вижте първите 5 научни изображения, направени от космическия телескоп „Джеймс Уеб“ (видео)

Вижте първите 5 научни изображения, направени от космическия телескоп „Джеймс Уеб“

Днес бяха публикувани първите научни изображения, направени от космическия телескоп „Джеймс Уеб“. Историческите кадри разкриват невиждани до сега галактики, звезди, мъглявини и дори отчетливата следа от вода в атмосферата около газова планета гигант WASP-96 b, обикаляща около далечна звезда, подобна на Слънцето. Тези първи пет изображения на най-големия и най-сложен телескоп за космически науки поставят началото на едно изключително научно приключение, което ще покаже на човечеството невиждани до сега късчета от Космоса. Научната работа с телескопа „Джеймс Уеб“, създаден от НАСА, ЕКА и Канадската космическа агенция, сега започва и ни предстои да станем свидетели на огромен брой научни открития.

Вижте видеото от представянето на първите научни изображения от НАСА:

Ето и петте изображения показани днес:

Carina Nebula

Вижте първите 5 научни изображения, направени от космическия телескоп „Джеймс Уеб“

Този пейзаж от „планини“ и „долини“, изпъстрени с блестящи звезди, всъщност е ръбът на близкия, млад, звездообразуващ регион, наречен NGC 3324 в мъглявината Карина. Заснето в инфрачервена светлина от новия космически телескоп Джеймс Уеб, това изображение разкрива за първи път невидими досега области на раждане на звезди.

Stephan’s Quintet

Вижте първите 5 научни изображения, направени от космическия телескоп „Джеймс Уеб“

Квинтетът на Стефа̀н е визуално групиране от пет галактики. Днес космическият телескоп Джеймс Уеб разкрива квинтета на Стефа̀н в нова светлина. Тази огромна мозайка е най-голямото изображение на телескопа до момента, покриващо около една пета от диаметъра на Луната. Той съдържа над 150 милиона пиксела и е изграден от почти 1000 отделни файла с изображения. Информацията от телескопа предоставя нови прозрения за това как галактическите взаимодействия може да са довели до еволюцията на галактиките в ранната Вселена.

Southern Ring Nebula

Вижте първите 5 научни изображения, направени от космическия телескоп „Джеймс Уеб“

По-слабата звезда в центъра на тази сцена изпраща пръстени от газ и прах в продължение на хиляди години във всички посоки, а космическият телескоп Джеймс Уеб разкри за първи път, че тази звезда е покрита с прах.

Две камери на борда на телескопа заснеха това изображение на планетарната мъглявина, каталогизирана като NGC 3132 и известна неофициално като мъглявината Южен пръстен. Намира се на приблизително 2500 светлинни години от нас.

WASP-96 b

Вижте първите 5 научни изображения, направени от космическия телескоп „Джеймс Уеб“

Космическият телескоп “Джеймс Уеб” е уловил отчетливата следа от вода, заедно с доказателства за облаци и мъгла, в атмосферата около горещата, бомбастична газова планета гигант WASP-96 b, обикаляща около далечна звезда, подобна на Слънцето.

Наблюдението, което разкрива наличието на специфични газови молекули въз основа на малки намаления в яркостта на точни цветове на светлината, е най-подробното от този вид досега, демонстрирайки безпрецедентната способност на телескопа да анализира атмосфери на стотици светлинни години.

SMACS 0723

Изключително! Показаха първата научна снимка, направена от космическия телескоп „Джеймс Уеб“ (видео)

Космическият телескоп Джеймс Уеб улови най-дълбокото и рязко инфрачервено изображение на далечната Вселена досега. Известно като Първото дълбоко поле на Уеб, това изображение на галактическия клъстер SMACS 0723 прелива от детайли.

Хиляди галактики – включително най-слабите обекти, наблюдавани някога в инфрачервения спектър – се появяват в полезрението на Уеб за първи път. Този отрязък от огромната Вселена покрива парче небе с размер приблизително колкото песъчинка, държана на една ръка разстояние от някой на земята.

Това дълбоко поле, заснето от инфрачервената камера на телескопа „Джеймс Уеб“ (NIRCam), е направено от няколко изображения с различни дължини на вълната. За 12,5 часа телескопът постига дълбочини при инфрачервени дължини на вълните отвъд най-дълбоките полета на предшественика си – космическия телескоп „Хъбъл“. Изображението показва галактическия куп SMACS 0723 така, както е изглеждал преди 4,6 милиарда години. Общата маса на този галактически куп действа като гравитационна леща, увеличавайки много по-далечни галактики зад него. NIRCam постави тези далечни галактики в остър фокус – те имат малки, бледи структури, които никога не са били виждани досега.

„Джеймс Уеб“ бе изстрелян на 25 декември 2021 г. и носи четири от най-съвременните научни инструменти с високочувствителни инфрачервени детектори с безпрецедентна разделителна способност. Той ще изучава инфрачервената светлина от небесни обекти с много по-голяма яснота от всякога.

Въпреки масата на апарата, равняваща се на половината от тази на „Хъбъл“, той ще разполага с 6 пъти по-голямо огледало (6,5 метра в диаметър), като то се състои от 18 шестоъгълни огледала, които са покрити със специално златно покритие, което осигурява най-доброто възможно отражение на светлината.

Основните задачи на „Джеймс Уеб“ са търсенето на светлина от първите формирали се звезди и галактики след Големия взрив, изучаване на формирането и еволюцията на галактиките, звездите и планетарните системи като такива, изследване на планетарни системи и определяне на атмосфера и откриване на екзопланети.