Космическият телескоп „Хъбъл“ превключи на Safe Mode след отказ на жироскоп
Наука

Космическият телескоп „Хъбъл“ превключи на Safe Mode след отказ на жироскоп

Космическият телескоп „Хъбъл“ премина в безопасен режим (Safe Mode), след като още един от жироскопите поддържащи ориентацията му отказа да работи. Това потвърдиха от контрол на мисията в неделя.

Телескопът „Хъбъл“, който наблюдава небето от 1990 година, разполага с 6 жироскопа. Те бяха подменени при сервизна мисия през 2009 година. За да работи без проблеми и с пълния си потенциал на телескопа са нужни 3 жироскопа. В момента обаче работят само 2.

Всичко това не означава, че е време за паника. От контрол на мисията съобщават, че работят над един от изключилите жироскопи. Но и при два жироскопа, телескопът може да изпълнява задачите си. Дори и с едни основен и един резервен, „Хъбъл“ ще продължи да прави наука. Един от учените поясни, че жироскопът е работил повече от 6 месеца над очакваното. Сегашният отказ е не е изненада и се работи по него.

Все още се изчакват и официални изявления от НАСА и Европейската Космическа Агенция, които си партнират в мисията на „Хъбъл“. Те ще дадат повече яснота за състоянието на телескопа и какво ще се предприеме в близко бъдеще.

За НАСА момента е доста напрегнат защото се случва докато космическата агенция се опитва да се свърже с марсохода Opportunity. Той все още не е дал признак на „живот“ от 10 юни, когато на Марс се разрази мощна прахова буря.