Наука

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ успешно разгъна топлинния си щит (видео)

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ успешно разгъна топлинния си щит (видео)

На 4 януари НАСА съобщи, че една от най-критичните задачи за правилното разгъване и работа на космическия телескоп „Джеймс Уеб“ е изпълнена успешно. Разгъването на топлинния му щит е преминало според плана и вече е с размерите на игрище за тенис на корт. Той е съставен от пет слоя и целта му е да предпази уредите на телескопа от топлината и светлината на Слънцето, Земята и Луната.

„Това е първият път, когато някой някога се е опитвал да постави такъв голям телескоп в космоса“, каза Томас Зурбухен, помощник администратор на дирекция „Научни мисии“ на НАСА в централата на агенцията във Вашингтон.

Телескопът изискваше не само внимателно сглобяване, но и внимателно разгръщане. Успехът на най-предизвикателното му разгръщане – топлинният щит – е невероятно свидетелство за човешката изобретателност и инженерни умения, които ще му позволят да постигне своите научни цели. Всеки пластмасов лист е тънък колкото човешки косъм и е покрит с отразяващ метал, осигурявайки защита от порядъка на повече от SPF 1 милион. Заедно петте слоя намаляват излагането на слънцето от над 200 киловата слънчева енергия до част от вата. Тази защита е от решаващо значение за поддържане на научните инструменти на телескопа при температури от 40 келвина или под минус 380 градуса по Фаренхайт – достатъчно студено, за да види слабата инфрачервена светлина, която той се стреми да наблюдава.

„Разгръщането на топлинния щит на в космоса е невероятен крайъгълен камък, решаващ за успеха на мисията“, каза Грегъри Л. Робинсън, програмен директор на Уеб в централата на НАСА. „Хиляди части трябваше да работят с прецизност, за да се разгърне напълно това чудо на инженерството. Екипът постигна дързък подвиг със сложността на това разгръщане – едно от най-смелите начинания досега.”

„Джеймс Уеб“ носи четири от най-съвременните научни инструменти с високочувствителни инфрачервени детектори с безпрецедентна разделителна способност. Той ще изучава инфрачервената светлина от небесни обекти с много по-голяма яснота от всякога.

Въпреки масата на апарата, равняваща се на половината от тази на „Хъбъл“, той ще разполага с 6 пъти по-голямо огледало (6,5 метра в диаметър), като то се състои от 18 шестоъгълни огледала, които са покрити със специално златно покритие, което осигурява най-доброто възможно отражение на светлината.

Основните задачи на „Джеймс Уеб“ са търсенето на светлина от първите формирали се звезди и галактики след Големия взрив, изучаване на формирането и еволюцията на галактиките, звездите и планетарните системи като такива, изследване на планетарни системи и определяне на атмосфера и откриване на екзопланети.