Наука

Космическият спътник на НАСА CAPSTONE достигна Луната и навлезе в елиптична орбита (видео)

Космическият спътник на НАСА CAPSTONE достигна Луната и навлезе в елиптична орбита (видео)

Късно в неделя космическият спътник CAPSTONE достигна Луната и навлезе в елиптична орбита около нея. Мисията CAPSTONE е част от голямата лунна програма Artemis на НАСА. Космическият апарат е тип CubeSat, тежи 25 кг и е с размерите на микровълнова печка. Основната му задача е да тества уникална елиптична лунна орбита, която до сега не е пробвана с цел да се използва възможно най-малко гориво от бъдещи мисии и да осигури по-добро покритие за връзка между Луната и Земята.

След четиримесечно пътуване до целта си CAPSTONE (Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment) ще обикаля в тази област около Луната поне шест месеца, за да разбере характеристиките на орбитата. Тя официално е известна като почти праволинейна хало орбита (NRHO) и е значително удължена. Орбитата предлага стабилност за дългосрочни мисии като Gateway и изисква минимална енергия за поддържане.

CAPSTONE трябва да потвърди изискванията за мощност за поддържане на своята орбита, както е предвидено от моделите на НАСА, намалявайки логистичните несигурности. Апаратът също така ще демонстрира надеждността на иновативните решения за навигация между космически кораби, както и възможностите за комуникация със Земята. Орбитата предоставя предимството на безпрепятствен изглед към Земята в допълнение към покритието на Южния полюс на Луната.

NRHO е същата орбита, която ще бъде използвана от Gateway – космическата станция в орбита на Луната, която ще поддържа мисиите Artemis на НАСА. През следващите пет дни CAPSTONE ще извърши две допълнителни маневри, за да прецизира своята орбита. След тези маневри екипът ще прегледа данните, за да потвърди, че CAPSTONE остава на път в NRHO.