Наука

Космическият кораб Orion счупи рекорда за най-далечно разстояние от Земята за кораб, който може да превозва хора (видео)

Космическият кораб Orion счупи рекорда за най-далечно разстояние от Земята за кораб, който може да превозва хора (видео)

В събота в 15:40 ч. българско време безпилотният космически кораб Orion счупи рекорда, поставен от Аполо 13, за най-далечно разстояние от Земята на кораб, който може да превозва астронавти. Orion премина рекордното разстояние от 400 171 километра от планетата ни, след като навлезе в далечна ретроградна орбита около Луната. В понеделник (28 ноември) той ще постави нов рекорд достигайки повече от 434 000 км от Земята. Апаратът е част от тестовата безпилотна мисия Artemis 1 на НАСА и ЕКА. Космическият кораб ще остане в орбита около Луната до 1 декември, за да извърши серия от тестове на системите си.

Успех! Космическият кораб Orion влезе в далечна ретроградна орбита около Луната (видео)

Космическият кораб Orion направи прелитане покрай Луната и засне забележителни кадри (видео)

На 21 ноември космическият кораб направи близко прелитане покрай Луната. Той премина на 130 км от лунната повърхност със скорост от 8 210 км/ч. НАСА излъчваше на живо сближаването с Луната и зрителите видяха забележителни кадри на Земята и лунната повърхност.

На 16 ноември НАСА успешно изстреля супермощната ракета SLS в тестовата мисия Artemis 1 към Луната. Този успех превръща ракетата SLS (Space Launch System) в най-мощната в света в момента, която може да изведе над 70 тона полезен товар в Космоса.

Целта на това изстрелване е да изпрати тестовата безпилотна капсула Orion до Луната.

На 16 ноември НАСА се готви да изстреля супермощната ракета SLS в тестова мисия до Луната (видео)

Повече за полета на модула вижте във видеото на ЕКА:

Artemis е наследникът на историческата програма Аполо. През 1969 г., когато Нийл Армстронг и Бъз Олдрин направиха първите си малки стъпки на Луната, те поставиха началото на златната ера на изследване на Космоса. Програмата Аполо промени начина, по който виждаме нашата планета и себе си, припомнят от ВВС. Сега, 50 години по-късно, Луната отново е в полезрението на човечеството. А за тези, които никога не са успели да станат свидетели на мисиите на Аполо, надеждата е, че Artemis ще вдъхнови ново поколение.

Новите мисии ще бъдат различни. Луната е само началото. Амбицията на НАСА е още по-далеч, нейният поглед е насочен към Марс.